În țară ar putea fi constituite mai multe zone de control vamal (terminale auto)

Acum 2 ani, 5 luni - 11 Octombrie 2021, bizlaw
În țară ar putea fi constituite mai multe zone de control vamal (terminale auto)
Mai multe zone de control vamal permanente și temporare (terminale auto) ar putea fi constituite în raza municipiului Chișinău, și în alte localități, pentru a descongestiona fluxul de autovehicule din posturile vamale interne existente.

În data de 6 octombrie, conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu reprezentanți ai asociațiilor de business din țară, inițiind consultări pe marginea dezvoltării infrastructurii, în parteneriat public-privat.

Acțiunile urmează a fi realizate în parteneriat cu mediul de afaceri, fiind înaintate un șir de cerințe. Terminalele auto ar trebui să dețină o suprafață de minim 2 Ha, pentru a face  posibilă staționarea a cel puțin  30 mijloace de transport. Acestea ar urma să dispună de antrepozite vamale, depozite provizorii, rampe pentru controlul vamal al camioanelor și camionetelor, parcare, căi de acces suficiente, astfel încât să nu fie perturbat traficul rutier din regiune, precum și alte elemente de infrastructură.

Potrivit Serviciului Vamal, necesitatea creării respectivelor zone de control vamal în municipiul Chișinău este determinată de sporirea semnificativă a schimburilor comerciale, în condițiile în care infrastructura și dotările terminalelor nu mai corespund cerințelor din prezent. Serviciul Vamal menționează și o tendință constantă de concentrare a transportului de marfă în posturile vamale interne din zona de centru a țării, identificată ca urmare a unei analize efectuate asupra ponderii declarațiilor vamale de import.

Pe lângă comoditatea și facilitățile de care vor beneficia agenții economici, transportatorii și brokerii vamali, funcționarea noilor terminale va permite efectuarea unui control vamal mai calitativ și o monitorizare mai bună a tuturor operațiunilor desfășurate, menționează autoritatea.

Support Ukraine