Trebuie să achite 300.000 de euro pentru că mașina sa, a stat 13 ani de zile în vama Giurgiulești!

Acum 5 ani, 9 luni - 9 Iulie 2018, autoexpert
Trebuie să achite 300.000 de euro pentru că mașina sa, a stat 13 ani de zile în vama Giurgiulești!
Un microbuz stă de 13 ani în vama Giurgiulești, iar proprietarul nu poate să-l scoată de acolo sub nici o formă!

Chiar dacă îi aparține de drept, acesta se confruntă cu un sistem corupt care refuză să îi permită înmatricularea.

Potrivit site-ului știri.md, bărbatul încearcă încă din 2005 să-și devameze mijlocul de transport adus din Olanda, însă de fiecare dată este refuzat. De atunci, tot umblă prin instanțele de judecată, iar acum că nu mai știe la cine să apeleze, a început să protesteze, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Nicolae Besedovschi susține că în 2005, atunci cand a încercat să intre cu microbuzul în Moldova, vameșii i-ar fi spus că acesta este produs în 1994 și nu poate fi introdus în țară. Ca să "rezolve problema", vameșii i-ar fi cerut mită 1800 de euro.

Nicolae a refuzat și a atacat serviciul vamal în judecată, anexând toate probele care ar confirma că vehiculul este din 1995 și în 2005 putea fi devamat.

Bărbatul susține că în 2005 Curtea Supremă de Justiție nu ar fi luat în calcul probele de la instituțiile de stat care confirmau că anul de producție al automubilului este 1995 și a dat dreptate Serviciului Vamal. Ulterior, după ce s-au mai schimbat legile, bărbatul ar fi luat totul de la început și a mers din nou în instanță, iar în 2013 Curtea Supremă de Justiție ar fi emis o decizie care ar confirma că mașina a fost fabricată în 1995 și putea să fie devamată.

Împreună cu Nicolae Besedovschi echipa de jurnaliști a mers la Vama Giurgiulesti. Vameșii de acolo însă au refuzat să discute cu ei, precizând că este decizia Curții Supreme de Justiție din 2005 si nu accepta altceva. Contactat telefonic purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal a declarat că vameșii au acționat conform legii.

Cristina RĂU, PURTĂTOR DE CUVÂNT SERVICIUL VAMAL: "Angajatii serviciului vamal nu au vamuit masina deoarice anul producitei depasea limita, mai mult ca atat este decizia din 2005."

Barbatul a procurat microbuzul de marca Wolkswagen Transporter ca sa-si deschida o afacere. El spune ca acum vehiculul rugineste in vama.

Vamesii i-ar fi cerut sa scoata microbuzul din tara, iar pentru asta i-ar fi spus ca trebuie sa achite 300 de mii de euro, pentru ca vehiculul  a stat timp de 13 ani parcat in vama.

Bărbatul ar fi solicitat in 2018 informații de la vama Giurgiulești despre starea automobilului și a primit răspuns că mașina se află la parcare în stare satisfăcătoare, dar cel mai mult l-a mirat faptul că în documentul eliberat de Serviciul Vamal Giurgiulești, anul de producție al mașinii este 1995.

Support Ukraine