Mai mult, valoarea proiectului ajuns la peste 183,9 milioane de lei. De ce perioada de execuție a fost prelungită și ce lucrări sunt efectuate în acel segment, citește în articolul de mai jos.
Termenul inițial stabilit pentru finalizarea celei de-a doua etape a lucrărilor din zona podului de pe șoseaua Balcani din capitală era 20 decembrie 2024, însă acesta a fost prelungit cu jumătate de an - până în 30 iunie 2025.
Mai mult, a crescut și valoarea inițială a proiectului. Astfel, de la 174,7 milioane de lei a ajuns la 183,9 milioane de lei, „în urma modificărilor și lucrărilor suplimentare”, precizează, pentru AGORA, Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), care sunt implementatorii proiectului.
Până în prezent, au fost executate și recepționate lucrări în valoare de peste 138 de milioane de lei.
Lucrările sunt executate de SRL „Rutador”, în asociere cu SRL „Poduri Prim”, iar rețeaua de canalizare este realizată de SRL „ProsperusCons”.
De ce termenul lucrărilor a fost prelungit?
Întârzierile în execuția lucrărilor au fost cauzate de factori administrativi, tehnici și climatici.
Prima întârziere în executarea lucrărilor la podul de pe șoseaua Balcani a fost provocată de transmiterea cu întârziere, din partea Primăriei Chișinău, a autorizației de construcție către ASD.
Ulterior, ar fi apărut probleme legate de proprietatea terenurilor, explică, pentru AGORA, reprezentanții ASD.
Drumul de acces către str. Pietrăriei traversează parțial terenuri administrate de Primaria Chișinău, însă Consiliul Municipal Chișinău nu a emis decizia necesară pentru transmiterea acestora în administrarea MIDR.
Un alt proces, care a durat două luni, a fost obținerea autorizațiilor pentru defrișarea arborilor din zona drumului M1 și a fâșiei riverane a râului Bîc.
Pe lângă acest aspecte ar mai fi intervenit și probleme tehnice, precizează reprezentanții ASD.
Lucrările la podul peste râul Bîc au fost complicate de proximitatea unei linii de înaltă tensiune (LEA 110 kV), fiind necesara montarea unui pilon provizoriu și relocarea cablurilor electrice, masuri coordonate cu „Premier Energy Distribution”.
La pasajul peste calea ferata, demolarea fundației existente a relevat dimensiuni mai mari decât cele prevăzute inițial, ceea ce a necesitat modificări de proiect și soluții tehnice suplimentare.
Un al impediment, care a generat întârzierea lucrărilor, este legat de faptul că în zona construcției drumului de acces către str. Pietrariei se afla conducta de canalizare.
Soluțiile inițiale de conectare au fost respinse de S.A. „Apa-Canal Chișinău” din cauza expirării avizului inițial din 2017. Ulterior, a fost necesara reproiectarea rețelei, ceea ce a dus la o licitație separată și la întârzieri de livrare a materialelor din străinătate - două luni jumate.
„Precipitațiile în cantități moderate în primăvara și toamna anilor 2023 - 2024 au afectat desfășurarea lucrărilor”, mai menționează reprezentanții ASD.
Ce lucrări sunt făcute?
Cea de-a doua etapă a proiectului de construcţie a podului de pe şoseaua Balcani a început în 2022.
Aceasta presupune demolarea completă a podului existent și construcția unui nou pod peste râul Bîc. Acesta urmează să aibă lungimea de 80 de metri și patru deschideri de 18 metri fiecare. Podul va mai avea două benzi de circulație, doua benzi de siguranță, trotuar pe partea stângă și parapete direcționale de siguranță, pe ambele părți.
Mai este demolat și reconstruit pasajul peste calea ferată, cu lungimea de circa 60 de metri.
Este construit drumul de acces către str. Pietrăriei, cu o lungime de circa 900 de metri, două benzi de circulație, trotuare pe ambele direcții, iluminat stradal și este reabilitat un tronson de 200 m pe str. Pietrăriei.
Este regularizată albia râului Bîc, pe o lungime de aproximativ 500 de metri, care include excavarea și consolidarea albiei cu saci Incomat umpluți cu beton monolit.
Tot la această etapă sunt construite și amenajate intersecțiile cu str. Pietrăriei și str. Calea Ghidighici, inclusiv trotuarele și parapete pietonale.
În plus, reprezentanții ASD ne mai explică faptul că este instalată o nouă conductă (rețea) de canalizare sub presiune, pe o lungime de circa 450 de metri și este reparat drumul M1, pe un sector de aproximativ 800 de metri.
Care va fi rezultatul?
Conducătorii auto care se vor deplasa pe acest traseu vor putea vira la stânga spre și dinspre str. Pietrăriei, utilizand drumul de acces nou construit.
Acesta a fost special proiectat pentru a prelua fluxul de trafic și a asigura o conexiune facilă cu arterele principale, contribuind astfel la fluidizarea circulației în zona.
Măsura adoptată va reduce riscul de ambuteiaje și va spori siguranța participanților la trafic.
CONTEXT. Lucrările fac parte din proiectul „Reabilitarea drumului M1 frontiera cu Romania - Leușeni - Chișinău - Dubăsari - frontiera cu Ucraina, km 93,650 - 94,450, cu reabilitarea podului peste r. Bîc și a pasajului peste calea ferata”.
Construcţia primului pod de pe şoseaua Balcani a început în 2016 și urma să fie finalizată în vara anului 2020, însă termenul a fost prelungit până la finalul anului 2021. Podul peste râul Bîc și peste calea ferată are o lungime de 60 de metri. Costul lucrărilor s-a ridicat la circa 71 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier al Republicii Moldova.
ştiri asemănătoare