Plăcuţele şi certificatele de înmatriculare vor putea fi comandate online, ulterior fiind livrate la domiciliu

Acum 7 luni - 28 Septembrie 2023, autoblog
Plăcuţele şi certificatele de înmatriculare vor putea fi comandate online, ulterior fiind livrate la domiciliu
Executivul a aprobat noile reglementări care facilitează interacțiunea cetățenilor cu sectorul public, prin utilizarea instrumentelor digitale. Documentul a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică”.

Astfel, vor fi digitalizate buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare. Dacă în prezent aceste acte există pe suport material, prin noile reglementări se dorește obținerea unei versiuni digitale ale acestora. Folosind aplicația EVO, fiecare persoană va putea să păstreze, deschide și prezenta versiunea digitală a buletinului de identitate, permisului de conducere și certificatului de înmatriculare.

În același timp, cetățenii vor putea depune online solicitarea de înmatriculare curentă a mijloacelor de transport, iar certificatele și plăcuțele de înmatriculare vor putea fi livrate solicitanților prin MDelivery.

De asemenea, va fi posibilă depunerea de către notar a cererii de înregistrare a contractelor de vânzare-cumpărare și a altor documente conexe bunurilor imobile, fără prezența fizică la Agenția Servicii Publice.

Noile prevederi exclud și necesitatea prezentării obligatorii a dovezii semnăturii electronice la documentele depuse prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, verificarea urmând a fi realizată în mod automatizat etc.

Urmează, în scurt timp, ca proiectul să ajungă în Legislativ, pentru vot.

Doc

Support Ukraine