Proiectul de lege a fost adoptat în a doua lectură, cea finală, cu 57 de voturi. Modificările vor intra în vigoare peste câteva zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Bucurie şi uşurare pentru unii şoferi din Moldova. Un proiect de lege care vine să interzică inspectorilor de patrulare să apeleze la scoaterea plăcuţelor de înmatriculare de la maşinile parcare neregulamentar a fost înregistrat în Parlament. Autor este o femeie deputat.
La moment, în temeiul alineat 7 al art. 439 din Codul Contravenţional, inspectorii de patrulare scot plăcuţele cu numărul de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar, acestea din urmă fiind întoarse proprietarului sau posesorului de vehicul doar după întocmirea procesului-verbal de contravenţie în temeiul art. 238 din Codul Contravenţional. Scopul proiectului de lege este cel de a abroga acel alineat 7 al art. 439.
Menţionăm că potrivit art. 238, alineat 1 şi 2, din Codul contravenţional, sancţiunea pentru oprirea, staţionarea sau parcarea în locuri interzise prevede o amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale (150-300 de lei) cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.
Ca urmare a scoaterii plăcuţelor de înmatriculare, proprietarii sau posesorii de vehicule sunt deseori puşi în situaţii complicate, fiind în imposibilitate de a mai circula cu maşina respectivă până când nu-şi recuperează plăcuţele cu numărul de înmatriculare, în caz contrar riscând o sancţiune prevăzută de art. 230 alin. 2 al CC RM care indică „ conducerea unui vehicul fără număr de inmatriculare se sancţionează cu amendă de la 25 la 30 unităti convenţionale (1.250 – 1.500 de lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare". În acest sens doar anul trecut au fost prinşi în total 1.294 de şoferi.
Respectiv, conducătorii auto cărora le-au fost ridicate plăcuţele cu numărul de înmatriculare, fie trebuie să apeleze la serviciile de evacuator auto pentru a-şi putea duce automobilul acasă (serviciu care deseori depăşeşte ca şi cost suma aplicată prin sancţiune), fie trebuie să identifice inspectorii care i-au ridicat plăcuţele de înmatriculare pentru a le recupera (urmând ca automobilul să rămână în continuare parcat neregulamentar).
Astfel, se constată că practica ridicării plăcuţelor cu numărul de înmatriculare a vehiculelor parcate neregulamentar este una ineficientă, care nu oferă soluţii pentru combaterea practicii de staţionare sau parcare ilegală, ba din contra, creează dificultăţi atât pentru conducătorii auto cât şi pentru poliţişti.
Respectiv, în aceste cazuri va fi folosită doar sancţiunea care prevede o amendă de până la 300 de lei şi două puncte de penalizare.
ştiri asemănătoare