Atenți Șoferi! Procesele verbale ar putea fi mai greu de contestat și câștigat în instanță!

Acum 5 ani, 5 luni - 17 Iulie 2019, autoexpert
Atenți Șoferi! Procesele verbale ar putea fi mai greu de contestat și câștigat în instanță!
Nu un singur proces de judecată pe cauze contravenționale, au fost câștigate în baza unui proces verbal completat prost de către polițiști. Ei iată că această practică ar putea dispărea încetul cu încetul.

Mai ales dacă, modificările propuse pentru Codul Contravențional vor fi aprobate după ședința Guvernului, atunci procesele verbale, chiar și cele incomplet,e vor fi mult mai greu de contestat și instanțele de judecată. Detalii despre ce și cum se propune a fi rescris în lege.

Lipsa unei mențiuni concrete din procesul-verbal cu privire la contravenție ar putea să nu mai afecteze valabilitatea acestuia.

Documentul prevede modificarea art. 461 din Cod ”Încetarea procesului contravenţional în şedinţă de judecată”, prin indicarea faptului că instanța de judecată va examina în parte, circumstanțele cauzei și va stabili dacă

  • lipsa unei mențiuni concrete din procesul-verbal cu privire la contravenție afectează valabilitatea acestuia sau nu;
  • în măsura în care lipsa unei mențiuni în procesul-verbal afectează în mod esențial fondul cauzei și dacă aceasta nu poate fi acoperită (confirmată) de către instanța de judecată.

Modificarea este propusă în contextul unei Hotărâri a Curții Constituționale, care în noiembrie 2018 a recunoscut drept neconstituționale prevederile de la art. 445 din Codul contravențional ce se referă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenției și a textului ”și 445” din art. 461 din Cod cu privire la încetarea procesului contravenţional în ședință de judecată.

Textul care a constituit obiectul examinării constituționalității de către Curte a fost: ”Neconsemnarea în procesul-verbal cu privire la contravenție a datelor și faptelor indicate la art.443 are ca efect nulitatea acestuia”.

După decizia Curții, art. 445 a fost modificat având următorul cuprins: ”Nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenţie (1) Neconsemnarea în procesul-verbal cu privire la contravenţie a menţiunilor privind numele, prenumele şi funcţia agentului constatator, numele, prenumele, data (ziua, luna, anul) întocmirii procesului-verbal, seria şi numărul actului de identitate şi numărul de identificare personal (IDNP) sau datele de identificare din buletinul de identitate provizoriu ale făptuitorului care renunţă la numărul de identificare personal şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei, iar în cazul persoanei juridice – lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a circumstanţelor comiterii şi încadrării juridice a faptei contravenţionale săvârşite şi a datei comiterii acesteia, a semnăturii agentului constatator sau a martorului asistent, în cazul refuzului contravenientului de a semna, atrage nulitatea absolută a procesului-verbal. (2) Celelalte încălcări ale art.443 sau ale altor norme imperative din prezentul cod pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenţie doar în cazul în care acestea afectează în mod esenţial fondul cauzei”.

Potrivit autorilor, în condițiile în care procesul-verbal cu privire la contravenție ar putea fi anulat doar pentru că agentul constatator a omis să indice ocupația contravenientului sau oficiul care i-a eliberat actul de identitate, mențiuni care, în mod evident, sunt irelevante sau nesemnificative în raport cu fondul cauzei, scopul legii contravenționale nu ar fi fost atins în situația în care nu s-ar putea stabili o pedeapsă contravențională din cauza reglementării deficitare a legii.

În prezent, articolul supus modificării prevede că ”în cazul în care, pe parcursul judecării cauzei se constată vreunul din temeiurile prevăzute la art.441 şi 445 instanţa încetează procesul contravenţional”.

Support Ukraine