Ați făcut accident și vreți să fugiți? Amintiți-vă că există Codul contravențional și Codul penal

Acum 4 ani, 9 luni - 9 Noiembrie 2017, bizlaw
Ați făcut accident și vreți să fugiți? Amintiți-vă că există Codul contravențional și Codul penal
Ați făcut accident cu mașina și vă gândiți să părăsiți locul? În acest caz ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a recurge la acest gest.

Și asta pentru că acest lucru este o infracțiune, care se pedepsește, inclusiv cu închisoare.

În cazul în care ați fost implicat într-un accident și ați fugit din acel loc, trebuie să cunoașteți că articolul 243 din Codul contravențional prevede că părăsirea de către vinovat a locului în care s-a produs accidentul rutier, dacă fapta nu constituie infracțiune, se pedepsește cu arest contravențional pe un termen de la 10 la 15 zile. În asemenea cazuri, riscați să ajungeți pieton, pentru că permisul de conducere se suspendă pe un termen de la doi la trei ani.

Despre părăsirea locului accidentului se vorbește și în Codul penal. În cazul în care ați părăsit locul, iar fapta a fost sancționată în baza prevederilor Codului contravențional, puteți să vă considerați norocoși. Și asta pentru că, ceea ce scrie în Codul penal este mult mai dur și mai costisitor.

Astfel, părăsirea locului accidentului rutier, de către persoana care era la volanul mașinii și care a încălcat regulile de securitate a circulației, se pedepsește cu amendă de la 27.500 de lei până la 42.500 de lei. Și, pentru un tablou complet, aici mai puteți adăuga și doi ani de închisoare.

Sancțiunile se aplică dacă în urma accidentului au fost provocate urmări prevăzute la art. 264 alin. (3) și (5) – vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, sau decesul unei sau mai multe persoane.

Support Ukraine