ASD a anunţat o nouă licitaţie pentru reabilitarea încă a unei porţiuni din traseul R26, unul din cele mai importante pentru sudul şi estul Moldovei

Acum 1 lună - 11 August 2024, Piata Auto
ASD a anunţat o nouă licitaţie pentru reabilitarea încă a unei porţiuni din traseul R26, unul din cele mai importante pentru sudul şi estul Moldovei
Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) din Moldova a anunţat o nouă licitaţie pentru reabilitatea încă a unei porţiuni din traseul R26, acolo unde există deja câteva porţiuni finalizate, iar pe altele se lucrează intens.

Traseul R26 e unul din cele mai importante pentru sudul şi estul Moldovei, întrucât e cel mai scurt şi mai direct traseu care face legătură între braţul sudic al ţării, cu oraşe precum Cahul, Giurgiuleşti, Comrat, Taraclia, Cimişlia, şi cel din sud est, cu oraşe precum Căuşeni, Tighina şi Ştefan Vodă.

În luna mai anunţam despre evoluţia lucrărilor pe porţiuni din sectoarele 2 şi 3 de pe acest traseu, iar în una iunie informam despre finalizarea unei porţiuni începute mai devreme.

Acum a fost anunţată licitaţia pentru sectorul 1, alăturat celor două menţionate mai sus. Acest nou sector e cuprins între kilometrii 23,821 şi 31,200, deci are o lungime de 7,379 km. Mai exact, noua porţiune e cuprinsă între intersecţia cu traseul R30, de la intrare în Căuşeni şi punctul de după curba de aproape 90 grade din satul Zaim.

ASD estimează un cost de 130.484.000 lei fără tva pentru reabilitatea acestui traseu, ceea ce se traduce într-un cost de 17.683.155 lei per kilometru. Raportat la cursul BNM de azi, asta înseamnă circa 915.448 euro per kilometru.

Drumul va fi reabilitat în conformitate cu acelaşi standarde europene aplicate şi pe celelalte sectoare, dar şi pe multe alte drumuri reparate în Moldova în ultimii ani, în care se aplică straturi de grosime mai mare, în care se asigură declivitatea corectă şi scurgerile pluviale şi în care există zone de acostament pentru a proteja fâşia principală de asfalt, iar pe lângă asta există toate elementele aferente de infrastructură, de la bariere şi indicatoare până la trotuare şi staţii.

Noul sector de drum va avea o perioadă de execuţie de 18 luni din momentul semnării contractului. Termenul de depunere a ofertelor de licitaţie e stabilit pentru 10 septembrie 2024, deci cu tot cu analiza ofertelor şi desemnarea unui câştigător, putem prezuma că acest segment ar putea fi gata în primăvara anului 2026.

Support Ukraine