Alcoolul la volan l-a lăsat pe un avocat fără licență

Acum 1 an, 5 luni - 16 Decembrie 2020, bizlaw
Alcoolul la volan l-a lăsat pe un avocat fără licență
Comisia pentru Etică și Disciplină din cadrul Uniunii Avocaților (UAM) a decis în cadrul ședinței din 2 noiembrie retragerea licenței unui avocat din cadrul Baroului Bălți,

care a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 2641, alin. 3 din Codul Penal: „refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei".

Deși a scăpat de răspundere penală pentru această faptă și a fost tras la răspundere contravențională, apărătorul a rămas fără licență de avocat.

Comisia pentru Etică și Disciplină a notat în decizie că potrivit Legii cu privire la avocatură, activitatea de avocat încetează în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și incompatibiă cu normele deontologice ale activității de avocat. Totodată, licența se retrage în cazul rămânerii definitive a sentinței, iar acest fapt se consemnează în Lista avocaților care au dreptul de a exercita profesia de avocat.

Decizia Comisiei poate fi accesată aici.