10.000 de lei! Este suma maximă pentru despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului

Acum 5 ani, 7 luni - 22 Aprilie 2019, autoexpert
10.000 de lei! Este suma maximă pentru despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului
Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat forma și conținutul Formularului ”Constatare amiabilă de accident”, care conține două pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, transmite bizlaw.md

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul se aplică pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule.

În cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul la avarierea sau distrugerea de bunuri, se stabilește cuantumul maxim de despăgubire în mărime de 10.000 lei.

Potrivit CNPF, formularul "Constatare amiabilă de accident" poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice și în orice alte locuri.

Completarea și semnarea Formularului "Constatare amiabilă de accident" reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto și un cumul de elemente și fapte care vor contribui la soluționarea dosarului de daună.

Formularul poate fi utilizat în relația cu asigurătorii (reasigurătorii) fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către Poliție numai dacă este completat și semnat de către ambii conducători de autovehicule implicați în accident. În situația în care unul dintre autovehicule este staționat/parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul/utilizatorul acestuia.

Documentul conține informații privind data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați, ale proprietarilor autovehiculelor implicate, datele autovehiculelor implicate și ale asigurătorilor (reasigurătorilor) cu care au încheiate contracte de asigurare, precum și informații privind circumstanțele producerii accidentului.

Asiguratorii (reasiguratorii) licențiați să subscrie asigurări obligatorii de răspundere civilă auto au obligația de a tipări și de a distribui asiguraților Formularul "Constatare amiabilă de accident".

Este interzis ca pe formular sau pe coperta acestuia să se inscripționeze denumirea ori sigla asigurătorului (reasiguratorului).

Depunerea Formularului "Constatare amiabilă de accident" de către oricare dintre cele două părți implicate reprezintă avizare de daună și obligă asigurătorul (reasigurătorul) să deschidă dosarul de daună și să efectueze constatarea pagubelor.

Se interzice asigurătorului (reasiguratorului) îndrumarea părților pentru protocolarea accidentului de către Poliție în cazul în care Formularul "Constatare amiabilă de accident" este utilizat cu respectarea dispozițiilor actelor normative.

În situația în care Formularul "Constatare amiabilă de accident" este utilizat cu nerespectarea dispozițiilor actelor normative, îndrumarea părților pentru protocolarea accidentului de către Poliție se realizează printr-un document justificativ.

Support Ukraine