În Uniunea Europeană, chiar dacă nu există norme europene la nivel general, care să reglementeze înmatricularea autovehiculelor, procedurile aplicate sunt similare în mai multe țări, scrie bizlaw.md
Astfel, dacă planificați să vă înmatriculați vehiculul în UE, aveți nevoie de o serie de documente, și anume:
Certificatul de inspecție tehnică. În calitate de proprietar, aveți responsabilitatea de a vă menține mașina în stare bună de funcționare și de a vă prezenta la controlul tehnic după 4 ani de la prima înmatriculare și apoi o dată la 2 ani. Certificatul de inspecție tehnică trebuie păstrat în mașină, într-un loc vizibil și trebuie să menționeze rezultatele inspecției, informațiile referitoare la identitatea mașinii și data următoarei inspecții. Validitatea certificatului de inspecție tehnică trebuie recunoscută chiar dacă se schimbă proprietarul mașinii. Frecvența cu care se efectuează inspecția tehnică poate varia în mod semnificativ de la o țară la alta.
Certificatul de înmatriculare. Când vă înmatriculați automobilul în UE, autoritățile vă vor emite un certificat de înmatriculare. Acesta va avea una sau două părți, în funcție de normele din țara dumneavoastră. Dacă este nevoie să vă reînmatriculați mașina în altă țară din UE, va trebui să predați certificatul original de înmatriculare autorităților competente din noua țară. Dacă certificatul are două părți, va trebui să le predați pe ambele. Unele țări din UE pot solicita și alte documente înainte de a vă reînmatricula mașina. Verificați atent cerințele exacte din țara în care vă mutați.
Când călătoriți cu mașina sau când vă mutați în străinătate trebuie să aveți asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare. Partea I este suficientă, dacă documentul are două părți.
Dovada dreptului de proprietate. Dacă este nevoie să dovediți că sunteți proprietarul mașinii, nu uitați că factura trebuie să indice clar codul de TVA al dealer-ului auto.
Dovada achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA). Înainte de a vă înmatricula mașina, autoritățile naționale au dreptul să verifice dacă TVA-ul a fost achitat în mod corect. Normele referitoare la TVA diferă în funcție de vechimea mașinii (nouă sau de second hand) și de vânzător (dealer sau persoană fizică).
În scopuri de TVA, prin mașină nouă se înțelege o mașină care are maxim 6.000 km la bord sau care a fost pusă în circulație în urmă cu cel mult 6 luni.
Asigurarea RCA. Pentru a înmatricula o mașină, veți avea nevoie de dovada că dețineți o asigurare auto. Autoritățile ar trebui să recunoască valabilitatea polițelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:
*are sediul în țara în care locuiți sau are o filială acolo;
*este autorizată să furnizeze servicii în țara dumneavoastră, chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.
Certificat de conformitate pentru mașinile noi. Acest certificat de conformitate este emis de producător și reprezintă dovada că autovehiculul respectă, din punct de vedere tehnic, standardele de mediu și de siguranță în vigoare. El poate exista în două formate, european (CE) sau național.
Certificatul de conformitate CEC. Certificatul de conformitate CE este valabil în toate țările din UE. Dacă mașina dumneavoastră are certificat de conformitate CE, autoritățile naționale nu au dreptul să vă solicite alte documente tehnice. Excepție: dacă autovehiculul a suferit modificări de la ieșirea din fabrică, autoritățile vă pot cere să-l omologați din nou.
Certificatul național de conformitate. Certificatul național de conformitate este valabil doar în țara emitentă. De obicei, acest tip de certificat se eliberează pentru autobuze, camioane, camionete, remorci, mașini personalizate din fabrică produse înainte de luna mai 2009 și mașini de epocă.
Dacă mașina este deja înmatriculată și vă mutați în altă țară din UE, autoritățile din noua țară vă vor solicita, cel mai probabil, și alte certificate sau verificări tehnice, înainte de a vă reînmatricula mașina.
Dacă vă mutați într-o țară din UE și vă luați și mașina, va trebui să o înmatriculați în termen de 6 luni de la data intrării în noua țară. De asemenea, va trebui să plătiți taxele aferente în noua țară, dacă aveți reședința acolo