Moldova, prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE. Noile reguli, în vigoare

Acum 1 an, 5 luni - 4 Noiembrie 2022, bizlaw
Moldova, prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE. Noile reguli, în vigoare
Din data de 1 noiembrie au intrat în vigoare regulile potrivit cărora operatorii economici autorizați din țara noastră sunt recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE. Asta înseamnă timpi mai rapizi de trecere a frontierei, spun autoritățile.

Potrivit responsabililor de la Serviciul Vamal statutul de operator economic autorizat (AEO) înseamnă un tratament prioritar la trecerea frontierei: o bandă specială dedicată acestora și un număr redus de controale. Transportatorii nu vor mai trebui să treacă prin proceduri complicate de vămuire, atât în Moldova, cât și în cele 27 de state ale UE. Vor sta mai puțin în vamă și nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi la punctele de trecere.

Noile aranjamente înseamnă că atât Uniunea Europeană, cât și Republica Moldova își vor recunoaște reciproc programele Operatorilor Economici Autorizați (AEO), reunind agenți economici care îndeplinesc anumite criterii și care, prin urmare, pot beneficia de complexul de simplificări în domeniul vamal.

Autoritățile se așteaptă că noile reguli va stimula și mai mult oportunitățile comerciale și va contribui la circulația simplificată a mărfurilor între ambele părți, fără a compromite standardele înalte de securitate.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Moldovei, circa 52,2% din comerțul total al țării noastre este orientat spre UE. Totodată, exporturile din Uniunea Europeană către Republica Moldova au ajuns la 3,8 miliarde euro în anul 2021.

Support Ukraine