Tot mai multe automobile electrice în R. Moldova: Câte sunt înregistrate

Acum 1 an - 23 Martie 2023, stiri.md
Tot mai multe automobile electrice în R. Moldova: Câte sunt înregistrate
Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii cinci ani, potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE).

Potrivit AEE, în perioada 2018-2022, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27.000 de autoturisme electrice și de tip hibrid. 

Totodată, se înregistrează un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 1.998 de automobile înmatriculate în ultimii cinci ani sunt electrice și 25.541 sunt de tip hibrid. 

Din totalul de 1.998 de automobile electrice, 1.489 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 509 de către persoane juridice, numărul fiind de trei ori mai mare în cazul persoanelor fizice.

Ce ține de automobile de tip hibrid, 22.993 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 2.548 de către persoane juridice, de circa 10 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele AEE este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

Support Ukraine