Primul maraton al automobililor electrice

Acum 4 ani, 8 luni - 7 Iulie 2019, ipn
Primul maraton al automobililor electrice
Un grup de șoferi cu automobile 100% electrice a pornit astăzi, 3 iulie, într-o cursă de cinci zile prin Republica Moldova pentru a promova mobilitatea electrică, prietenoasă mediului.

Distanta pe care o vor parcurge participanții la acțiune este de circa o mie de kilometri. Traseul include orașele care au stații de încărcare a mașinilor electrice, transmite IPN.

Adelina Iucal, participantă la acțiune, a spus că și-a cumpărat mașină electrică pentru că vrea să protejeze mediul ambiant, dar și pentru că este mult mai economică. Unicul disconfort este, poate, faptul că trebuie să încarce bateria în fiecare zi. „Dar se încarcă foarte repede, timp de o oră și 15 minute, timp în care reușesc să iau masa sau mai citesc", a spus Adelina Iucal.

Olga Ţepordei, la fel participantă la acțiune, a menționat că a ales să meargă prin Moldova pentru a transmite mesajul că mașinile electrice sunt un mijloc de transport mult mai comod. Olga Ţepordei nu are încă o mașină electrică proprie, dar, cu siguranța, următoarea pe care și-o va procura va fi pe baterie. A decis acest lucru după ce a testat mașinile electrice în cadrul unor evenimente comerciale.

Ilie Toma, participant și organizator al maratonului, a declarat că traseul trece prin orașele Chișinău, Orhei, Bălți, Hâncești, Căușeni și Comrat. „Ne așteaptă multe provocări, dar vrem să demonstrăm că este posibil. Vrem să arătăm cât ar costa utilizarea unei mașini electrice, costuri de mentenanță, cum poate fi exploatată, cum este încărcată", a spus Ilie Toma.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, prezent la startul maratonului, a declarat că generațiilor viitoare trebuie să le fie lăsat un mediu ambiant curat și verde. Municipalitatea va încerca să creeze mai multe facilități pentru șoferii care dețin mașini electrice: fie utilizarea gratuită a încărcătoarelor, fie utilizarea benzilor dedicate transportului public.

Potrivit statisticilor cu care operează organizatorii evenimentului, în Republica Moldova sunt peste 200 de mașini electrice înmatriculate, față de 54 acum un an. În municipiul Chișinău sunt 11 stații de încărcare, iar în afara capitalei – alte șase. În construcție sunt încă 20 de stații, care urmează să fie inaugurate în toamnă.

Support Ukraine