Spre atenția călătorilor cu pașapoarte biometrice! Există multiple cazuri de deport după intrarea României în Schengen

Acum 2 săptămâni, 5 zile - 10 Aprilie 2024, autoblog
Spre atenția călătorilor cu pașapoarte biometrice! Există multiple cazuri de deport după intrarea României în Schengen
După cum bine știți, cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize începând cu 28 aprilie 2014 în spaţiul Schengen.

Liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile în decursul a șase luni/180 zile. Liberalizarea regimului de vize permite doar călătorii pentru o perioadă scurtă, fără dreptul de muncă, studii, reîntregirea familiei sau alte scopuri.

Pentru călătorii de lungă ședere cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aplice pentru viza naţională a statului membru al UE unde doresc să călătorească, în baza căreia vor solicita ulterior eliberarea permisului de ședere (unicul document care permite șederea legală pe teritoriul statelor membre ale UE mai mult de 3 luni de zile consecutiv).

Și dacă tot din 31 martie 2024, Bulgaria și România au devenit state membre ale spațiului Schengen, normele Schengen (inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen) sunt deja aplicabile!
Astfel, cetăţenii Republicii Moldova trebuie:

  • să respecte cu strictețe regulile de intrare și de ședere pe teritoriul statelor din zona Schengen și cele care aplică regulile Schengen.
  • să nu depășească 90 de zile în decursul a șase luni/180 zile.
  • să respecte legislaţia locală, inclusiv regulile de circulaţie rutieră și ordine publică.

În cazul în care cetăţenii Republicii Moldova vor încălca regulile de şedere, vor fi puşi în situaţia de a părăsi sau de a fi deportaţi forţat din ţara membră a UE (acţiune care întotdeauna este asociată cu interdicţia de intrare de la 1 până la 5 ani)! Alternativ statele membre ale UE pot aplica măsuri
administrative — amenzi care pot ajunge până la 3000 de euro! În cazul în care amenzile nu sunt plătite, persoanei nu i se va mai permite să intre în ţara respectivă!

Toate condiţiile privind intrarea și șederea în spaţiul Schengen sunt aplicabile pentru toţi cetăţenii străini din UE! Cu paşaport non-biometric nu este posibil de călătorit fără viză în spaţiul Schengen! Află mai multe din Ghidul privind libera circulație în spațiul european.

În contextul accederii României în spațiul Schengen, dar și în urma modificărilor recente în legislația României (art.11 alin.2 din OUG 194/2002, conform Legii 157 din 2011), unde cuvintele „pe teritoriul României” au fost schimbate în „pe teritoriul oricărui stat Schengen”, există deja semnalări despre mai multe cazuri de așa-zis deport la intrarea în PTF-urile române de la frontiera cu Republica Moldova. Iar cei care au încălcat regulile și se pornesc din nou spre UE, sunt întorși înapoi în Republica Moldova.

Restul prevederilor legale se mențin. Important de reținut: cetățenii statelor terțe sunt sancționați acum nu numai pentru depășirea termenului de ședere pe teritoriul României, ci și pentru depășirea termenului de ședere pe teritoriul oricărui stat membru (printre care mai nou și România)!

Support Ukraine