Prețul petrolului a scăzut cu 30%. În România benzina s-a ieftinit, dar în Moldova încă nu!

Acum 5 ani, 4 luni - 10 Decembrie 2018, autoexpert
Prețul petrolului a scăzut cu 30%. În România benzina s-a ieftinit, dar în Moldova încă nu!
Până nu demult, automobiliștii din România, care locuia în apropiere de frontieră, tranzitau hotarele țării doar pentru a-și face plinul cu carburant, mai ieftin, în Moldova.

Situația s-a schimbat însă, după ce prețul petrolului a scăzut.

Drept urmare, și prețul carburanților la pompele de alimentare din stațiile peco au scăzut semnificativ. Potrivit economica.net, preţul benzinei vândute în cele mai ieftine staţii Petrom a coborât sub pragul de 5 lei românești pe litru. În unele stații benzina cu cifră octanică 95 a ajuns să coste și 4,95 lei românești (20,5 lei moldovenești), față de aproximativ 6 ron cât era în urmă cu ceva timp.

Preţurile au scăzut cu 60-70 de bani pe litru (2,5-3 lei moldovenești), la benzină, de la începutul lunii noiembrie până acum. În această perioadă petrolul s-a ieftinit cu peste 30%, de la un maximum de 86 de dolari la mijlocul lunii octombrie, până la aproximativ 60, astăzi.

În Moldova însă, totul este pe vechi. Din luna august și până acum, prețul la benzină rămâne unul neschimbat, de 19 lei, stabilit ca plafon de ANRE. Pe atunci barilul de petrol costa 72 de dolari, adică cu 15% mai scump decât acum.

Imaginați-vă o ieftinire de cel puțin 10%. Asta ar însemna să alimentați cu 17.01 lei, în loc de 18.89 lei per litru, cât costă acum benzina A95 la majoritatea benzinăriilor din țară.

Support Ukraine