S-a deschis noul PTF Leova-Bumbăta! Restricțiile temporare şi graficul de lucru iniţial

Acum 10 luni, 3 săptămâni - 24 Mai 2023, autoblog
PTF Leova-Bumbăta
PTF Leova-Bumbăta
În această după amiază de 23 mai 2023 a avut loc inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei de stat Leova-Bumbăta, al şaptelea PTF rutier de la frontiera cu România, aflat la aproximativ 40 de km de vama Leuşeni-Albiţa.

Este deschis traficului internațional rutier şi pietonal. Traversarea se face peste Prut pe un pod flotant din pontoane.

Într-o primă etapă, programul său de lucru va fi în regim de zi, în intervalul orelor 8:00-20:00 (până nu va avea loc conectarea completă la infrastructura energetică, care să asigure un regim de lucru non-stop). Momentan, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice.

De asemenea, deocamdată va fi permisă trecerea frontierei de către autovehicule cu o greutate care nu depăşeşte 3.5 tone, asta pentru ca specialiștii să poată efectua toate analizele necesare pentru un regim de funcţionare optim.

Per sens va fi câte o arteră rutieră de control. În mod evident, controlul se realizează de la bun început conform cerinţelor Codului Frontierelor Schengen, România fiind în pregătire de a intra în acest spaţiu.

Şi, deja, din această după amiază se permite traversarea autoturismelor şi microbuzelor. Peste un timp se va permite şi deplasarea automarfarelor cu precizarea capacităţii maxime suportate de podul flotant, deşi anterior s-a declarat că va fi permisă traversarea autovehiculelor cu o greutate maximă de 40 de tone per ansamblu și de 7 tone per osie.

Deschiderea are loc după crearea infrastructurii necesare, care a inclus construcția drumului de acces cu o lungime de 3.59 de km, ce duce, de la punctul de trecere al frontierei de stat Leova-Bumbăta, către drumul național G99, ocolind orașul Leova.  

Lucrările la drumul de acces includ și construcția platformei punctului de trecere a frontierei, construcția și amenajarea platformei parcajului, construcția sistemului rutier și instalarea marcajului definitiv. Drumul de ocolire a orașului Leova va contribui la un flux mai rapid al transportului, mai puțin trafic și reducerea poluării în zona urbană.

De facto, ideea cu acest nou punct de trecere creat pe timp de criză, în condiții bugetare restrânse, a venit din nevoia de a conecta Republica Moldova la Europa prin încă o cale. De asemenea, este sprijinită Ucraina și se menține lanțul logistic de aprovizionare a țărilor europene, în condițiile blocadei impuse rutei de transport de mărfuri de pe Marea Neagră. Podul va permite crearea unei rute ocolitoare pentru transportul internațional, inclusiv de mărfuri, care va ocoli capitala și va scurta distanța parcursă din punctul de referință Bârlad spre punctul final Căușeni cu peste 60 km.

Support Ukraine