Reprezentanții acestora susțin că majorarea a fost generată de inflație și lipsa cadrelor didactice. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, administrația școlilor auto își ajustează de sine stătător prețurile. Totodată, Agenția Servicii Publice a eliberat de la începutul anului peste 57 de mii de permise de conducere, 63% dintre posesori fiind bărbați.
Dacă în luna decembrie cei care doreau să învețe un curs auto complet de 3 luni achitau 7500 de lei, în prezent plătesc cu 500 de lei mai mult. Reprezentanții unor școli auto au precizat că au crescut prețurile și pentru un curs individual de instruire practică.
„Salariile profesorilor de la școala auto au fost mici. Cu câteva luni în urmă s-a majorat prețul la serviciile comunale. Din acest motiv noi am majorat prețurile pentru un curs auto de 3 luni. Un curs cu toate serviciile, inclusiv teoria și practica, costa în luna decembrie anului trecut 7500 de lei, în prezent este 8000 de lei”.
„În decembrie viitorii șoferi achitau pentru un contract 8660 de lei. În preț intră teoria, practica și examenele interne. Acum acest contract costă 9070 de lei. Dacă cu câteva luni în urmă o lecție de practică costa 290 de lei, în prezent este 305 lei”.
Conform registrului unităților de instruire a conducătorilor de vehicule, în Republica Moldova activează 135 de școli auto, dintre care 54 sunt private a declarat pentru Radio Moldova, purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Educației și Cercetării, Viorica Pistrui.
Potrivit acesteia, școlile auto sunt la autogestiune și trebuie să fie acreditate de minister.
„Unele specialități din școlile profesionale pot să obțină de la minister acreditarea pentru instruirea șoferilor. De exemplu, un mecanic auto, învață orele teoretice la buget, iar cursurile de șofat sunt achitate de el. După un examen intern, instituția de învățământ îi permite să primească permisul de conducere de la ASP”, a declarat Viorica Pistrui.
Agenția Servicii Publice a eliberat de la începutul anului peste 57 de mii de permise de conducere, 63% dintre posesori fiind bărbați, a declarat pentru Radio Moldova, șeful Secției documentare conducători din cadrul ASP, Vasile Morărescu.
„Pentru primele 7 luni ale anului curent, au fost eliberate în total 57.160 de premise dintre care 36.014 au fost oferite bărbaților, iar 21.146 femeilor”, a menționat Vasile Morărescu.
Precizăm că în anul 2022, Agenția de Servicii Publice a eliberat peste 106 mii de permise de conducere, 60% dintre posesorii acestora fiind bărbați, iar 40 la sută femei.
ştiri asemănătoare