Oameni şi Maşini în Moldova: Victor Ştefănică, tânărul din Chişinău, care modifică iscusit maşini şi la 24 ani avea primul Porsche clasic

Acum 2 ani - 11 Aprilie 2022, Piata Auto
Victor Ştefănică
Victor Ştefănică
Când auzi prin părţile noastre că un tânăr a reuşit să ajungă a deţine un Porsche la 24 de ani, aproape inevitabil de gândeşti că e meritul părinţilor mai mult, care i l-ar fi făcut cadou.

Dar nu este şi cazul lui Victor Ştefănică, un tânăr din Chişinău, pe care pasiunea imensă pentru maşini l-a ţinut neastâmpărat toată adolescenţa şi tinereţea sa de până acum. Primul său Porsche, de la 24 ani, a fost un 944 pe care nimeni nu-l prea aprecia. Şi l-a cumpărat cu forţele proprii, după ce modificase anterior un VW Scirocco clasic. Iar azi deţine un Porsche Cayman cumpărat tot la mâna a doua, şi la care a ajuns tot prin job-ul propriu, dar şi prin munca manuală în garajul său. Azi avem un nou episod Oameni şi Maşini în Moldova, cu unul din cei mai cunoscuţi pasionaţi auto din Chişinău.

În ultimii ani, acest tânăr e cunoscut mai ales pentru evenimentele de cultură auto pe care a reuşit să le realizeze în Moldova. Deşi fără bugete mari e întotdeauna greu să faci ceva grandios, acest tânăr, împreună cu alţii care-i împărtăşesc pasiunea, a reuşit să transpună în realitate evenimente de anvergură, cu sute şi chiar mii de participanţi. E cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru maşinile cu gardă la sol coborâtă. A modificat propriile maşini în acest stil şi i-a ajutat pe alţii s-o facă.

Prima sa maşină la care a lucrat a fost un VW Scirocco clasic, care, după o istorie mai lungă pe care Victor o împărtăşeşte mai jos, a ajuns să fie vândut anul trecut în Germania, într-un showroom de maşini clasice. Apoi a urmat Porsche 944, roşu, lucrat cu iscusinţă. Victor a câştigat şi nominalizări la concursuri şi întâlniri auto internaţionale cu aceste maşini. Acum, în video-ul de mai jos, Victor a venit cu un Porsche Cayman pe care-l deţine de ceva timp şi la perfecţionarea căruia lucrează tot cu mâinile proprii. Nici măcar nu merge în service-ul oficial. Pentru că e scump şi pentru că a învăţat să se descurce singur, căutând soluţii tehnice corecte, dar aplicându-le cu propriile mâini.

E unul din acei tineri pe care mulţi i-ar numi rebeli urbani. Dar e firesc ca tinereţea să fie rebelă, iar în ea adeseori se ascund porniri admirabile, care merită susţinute. Nu e dintre cei ce ţin maşinile de colecţie neatinse, ştergând doar praful de pe ele. Ba dimpotrivă, va căuta întotdeauna să mai perfecţioneze un mic maşina, s-o modifice, fără a aluneca în kitsch şi a uita de bunul gust, însă. Şi din când în când, va ieşi să-şi simtă pasiune în condus. Ținând mâinile pe volan, savurând oraşul liber al nopţii.

Support Ukraine