Schemă: Cum este LEGALIZATĂ construcţia unei noi BENZINĂRII în Capitală

Acum 6 ani, 6 luni - 28 August 2017, Timpul.md
Schemă: Cum este LEGALIZATĂ construcţia unei noi BENZINĂRII în Capitală
Primăria municipiului Chişinău a fost obligată de o instanță de judecată să elibereze unei companii certificatul de urbanism pentru proiectarea unei staţii de alimentare cu produse petroliere în limita unui teren de pe strada Grenoble, unde se află un atelier de reparaţii auto, anunță mold-street.com.

Procesul scoate la iveală faptul că şi acest teren a fost parte a unor tranzacţii în cadrul schemelor prin care zeci de terenuri publice din Chişinău au ajuns proprietate privată.

Litigiul a fost inițiat la începutul acestui an de compania Auto Oil SRL, fondată la finele lunii octombrie 2016 de Valentina Palii.

Instanţa obligă primăria să de voie la benzinărie

În motivarea cererii, Auto Oil SRL a menționat că s-a adresat către Primăria mun. Chișinău ca să i se elibereze certificatul de urbanism pentru proiectarea unei stații de alimentare cu produse petroliere însă a primit refuz.

Asta chiar dacă în Capitală ar exista circa 220 de benzinări, cu circa 100 de unități mai mult decât s-ar fi permis anterior, iar Consiliul Municipal Chişinău a impus în februarie 2016 un moratoriu la acest tip de construcţii (anulat ulterior de o instanţă).

În decizia instanței se precizează că pe 13 martie 2017, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a comunicat firmei că terenul cu suprafața de 0,0763 hectare din strada Grenoble, „face parte din domeniul public a mun. Chișinău, care este inalienabil, insesizabil și imprescriptibil, nu poate fi înstrăinat".

Ulterior Direcția Generală Arhitectură a comunicat firmei că terenul este obiectul unui litigiu ce se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Central și până la finalizarea litigiului nu poate fi eliberat certificatul solicitat.

Instanţa a constatat ca fiind neîntemeiat refuzul pârâtului, deoarece terenul este deja proprietate privată firmei Auto Oil SRL, iar litigiul „nu poate constitui temei pentru a refuza în eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare, ori această circumstanță nu este prevăzută de potrivit art.3 al Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție".

În consecinţă instanţa a obligat Primăria municipiului Chişinău de a elibera firmei Auto Oil certificatul de urbanism pentru proiectare a unei staţii de alimentare cu produse petrolier.

Schema prin care terenul a ajuns în proprietatea Auto Oil

Asta chiar dacă terenul a fost parte a unor tranzacţii dubioase. Astfel datele de la Cadastru relevă că terenul cu pricina a fost dat de municipalitate în arendă, în mai 2015, Uniunii conducătorilor auto din Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani.

Support Ukraine