Mergi în România? Grăbește-te! TEMPORAR a fost anulată restricția de carantină

Acum 3 ani, 9 luni - 6 Iulie 2020, autoexpert
Mergi în România? Grăbește-te! TEMPORAR a fost anulată restricția de carantină
”Întrebări de prăbușit”, ”chestii de rezolvat”, sau cum nu ar fi numite de moldoveni, dacă le aveți și necesită deplasarea în România, acum pot fi soluționate mai ușor.

Asta petnru că temporar, au fost suspendate anumite restricții.

Mai cu seamă, măsura de izolare la domicili și de carantinare instituționalizată se suspendă, începând cu data de 2 iulie 2020, pentru toate persoanele care intră în România! Mesajul a fost comunicat de către Ambasada României în Republica Moldova, citează agora.md. Dar, asta nu înseamnă că trebuie să vă relaxați complet. Autoritățile recomandă autoizolarea pentru cei care știu că au intrat în contact cu persoane infectate.

Totodată moldovenii sunt atenționați că pot fi trași la răspundere dacă în primele 14 zile de la intrarea în țară vor fi testați pozitiv.

Autoritățile din România recomandă pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19 și nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare au au venit în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, cu respectarea următoarelor măsuri:

  • Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
  • Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
  • Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
  • În cazul apariției simptomatoligiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
  • Consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislativ privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Ambasada României atenționează toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul COVID-19, riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice –Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.

Support Ukraine