Mașini de lux sustrase din UE, în valoare de 2.5 milioane lei, ridicate de Poliția de Frontieră

Acum 1 an, 9 luni - 16 Septembrie 2020, autoexpert
Mașini de lux sustrase din UE, în valoare de 2.5 milioane lei, ridicate de Poliția de Frontieră
În urma mai multor verificări efectuate de angajații Poliției de Frontieră au fost ridicate șase autoturisme de lux și o motoretă, care ar fi sustrase din UE, blanchete ale certificatelor de înmatriculare, xerocopii ale actelor oficiale și alte acte ce prezentau semne de falsificare.

Vehiculele au fost reținute în urma a 10 percheziții, desfășurate la finele săptămânii trecute, în cadrul unei cauze pornite pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. art.46, art.248 alin. (5), lit. c), d) Cod Penal al Republicii Moldova.

Din informațiile acumulate, în perioada anilor 2015-2020, un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, România, Italia și Albania a organizat o schemă infracțională privind trecerea ilegală a mașinilor luxoase peste frontiera de stat. Mijloacele de transport, valoarea cărora depășește 120 mii euro, ar fi sustrase din țările Uniunii Europene. Totodată, membrii acestei grupări perfectau și foloseau în mod fraudulos actele de înmatriculare, documentele vamale și efectuau modificări mecanice neautorizate.

Ca urmare a unor activități speciale de investigație și a materialelor acumulate în cadrul cauzei penale, au fost efectuate opt percheziții în diferite locații din municipiul Chișinău și alte două percheziții - în raioanele Orhei și Anenii Noi.

Ofițerii de investigație și ofițerii de urmărire penală ai IGPF au depistat o motoretă de model „Piagio" și un autoturism de model „VW Amarok", ambele cu semne de falsificare a elementelor de identificare. Alte cinci mașini: Nissan X-Trail, Jeep Compass, BMW X5, Mini Cooper, ALFA ROMEO, au fost ridicate pe faptul existenței informației de sustragere din UE și introducerea clandestină ale acestora în Republica Moldova.

În cadrul perchezițiilor au fost identificate și xerocopii a actelor care au servit la baza înmatriculării ilegale a autovehiculelor, blanchete ale certificatelor de înmatriculare care ar fi eliberate de autoritățile Italiei, xerocopii ale împuternicirilor notariale, xerocopii ale transferurilor bănești, opt telefoane mobile și mai multe cartele SIM, un laptop și alte acte ce prezentau semne vădite de falsificare.

Persoanele documentate și-au recunoscut vina în cadrul audierilor, în prezent acestea fiind cercetate în stare de libertate.

În continuare, polițiștii de frontieră în conlucrare cu autoritățile de drept naționale și europene continuă investigațiile în vederea depistării tuturor persoanelor implicate în contrabanda cu mijloace de transport.

Support Ukraine