Luau de la șoferi mită de până la 600 de euro. Un şef de la INSP şi doi angajaţi au fost reţinuţi pentru 72 de ore

Acum 2 ani, 5 luni - 13 Mai 2022, autoblog
Luau de la șoferi mită de până la 600 de euro. Un şef de la INSP şi doi angajaţi au fost reţinuţi pentru 72 de ore
Procuratura Anticorupție informează că pe parcursul zilei de ieri, 11 mai 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat percheziții la adresele de domiciliu, birourile și automobilele de serviciu, cât și automobilele personale, ale unui șef și a doi angajați cu funcții de execuție din cadrul INSP.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul a două cauze penale, pornite pe faptul comiterii infracțiunilor de îmbogățire ilicită (art. 330/2 din Codul penal), falsul în declarații (art. 352/1 din Codul penal) și coruperii pasive (art.324 din Codul penal).

Conform anchetei, acțiunile infracționale ale bănuiților s-au manifestat prin aplicarea diferitor tactici de pretindere şi primire, inclusiv prin extorcare a mijloacelor bănești de la conducătorii auto antrenați în traficul rutier. Sumele variau între 200 și 600 de euro.

Totodată, potrivit materialelor acumulate, s-a constatat o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute de către conducătorul din cadrul INSP.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate telefoane mobile, un aparat de bruiat GPS (apropo, radarele TruCAM au receptoare GPS), registre, mijloace bănești, inclusiv mai multe obiecte despre care s-a constat că prezintă importanță probatorie pentru cauza penală.

Mai mult ca atât, în cadrul perchezițiilor efectuate la unul dintre angajații INSP a fost depistat și ridicat un aparat destinat pentru determinarea concentrației de etanol în aerul expirat, neînregistrat și neverificat metrologic.

Bănuiții au fost reținuți pe un termen de 72 ore, fiind plasați în izolatorul de detenție preventivă al CNA. Astfel, după înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă asupra oportunității aplicării unei măsuri procesuale de constrângere în privința persoanelor reținute.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Support Ukraine