Cum achiți corect amenda din procesul-verbal Online! Mulți nu știu asta

Acum 3 ani, 5 luni - 10 Noiembrie 2020, autoexpert
Cum achiți corect amenda din procesul-verbal Online! Mulți nu știu asta
Traficul auto haotic, lipsa marcajelor, permisele de conducere cumpărate, graba sau simpla neatenție, oricare dintre acestea te pot califica cu succes la concursul pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere, cu premii ca procese-verbale, amenzi, puncte de penalizare și plimbări pe la bancă.

De obicei, în R Moldova, orice încălcare a regulamentului rutier poate avea aceeași finalitate, fie ( varianta A) ești documentat oficial și plătești o amendă, fie (varianta B) cum încearcă unii, se eschivează de la suplinirea bugetului statului prin mituirea polițiștilor corupți. În primul caz (A) poți primi amenda maximă sau minimă, în funcție de cum discuți cu nenea polițist, dacă ești respectuos, dacă e și el mai îngăduitor sau dacă nu e chiar atât de gravă fapta.

În unele cazuri excepționale te poți alege cu o mustrare, dar asta se întâmplă prea rar, atât de rar încât a devenit deja o legendă și cred că va fi exclus în curând din jurisprudență.

Bun, nu ne abatem prea mult de la subiect. Să zicem că totuși ai fost cu bun simț, nu ai mers la pe calea corupției și ai acceptat să îți fie documentată încălcarea iar drept rezultat ai de achitat o amendă. Ce faci? Mergi la bancă, aștepți la coadă și pierzi timp prețios până îți onorezi obligațiunea sau alegi metoda de plată online?

Iată că pentru cei ce merg pe varianta de plată online este acest subiect. Din nou, ai 2 modalități, din care derivă și mai multe

1. Achitarea direct de pe card, prin web banking.
Mergi la plăți, cauți secțiunea cu amenzi sau serviciul MPay, ți se deschide o nouă fereastră și ai de completat câteva rânduri. Pe proaspătul proces-verbal înmânat, vei găsi două coduri, unul din care trebuie introdus în aceste câmpuri. Care este acel cod vezi mai jos. După introducerea codului notei de plată tot ce ai de făcut este să apeși butonul de procesare a plății și să îți salvezi o copie a dovezii de plată.

2. Pe site-ul Mpay.gov.md, vei găsi aceeași procedură, dar care îți lasă de ales între Card, Internet Banking, Numerar sau Monedă electronică. Indiferent că o faci direct din accountul tău de Web Banking, sau ajungi pe site-ul MPay, codul introdus este același.

Model vechi și Model nou.
Pe site-ul guvarnamental găseșit o ilustrare care îți arată diferența dintre un model vechi de PV și un model nou. Distincția dintre cele două poate fi făcută prin acest exemplu. La caz, în data de 06.11.2020 m-am ales cu un PV de model vechi, de unde a și venit ideea pentru acest articol. Același cod trebuie introdus în meniul WB al băncii tale, sau pe pagina MPay.

Cu Numerarul e clar, mergi și achiți cu banii gheață, la

  1. oficiul IS Poșta Moldovei;
  2. terminal de plată QIWI, MMPS, PayMaster;
  3. ghișeul unei bănci comerciale.
  • Moldova-AgroindBank SA
  • Victoriabank SA
  • Moldindconbank SA
  • FinComBank SA
  • Energbank SA
  • EuroCreditBank SA
  • EximBank SA
  • MobiasBanca SA

Pentru moneda electronică ai la dispoziție Paynet, Runpay și Bpay, iar cele mai multe opțiuni le ai la Internet Banking.

Support Ukraine