Investigație: Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi

Acum 6 luni, 2 săptămâni - 9 Octombrie 2023, stiri.md
Investigație: Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați, documentați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești? Cutia Neagră Plus a investigat activitatea platformei rusești Yandex Go, cea mai mare rețea de taxi din Moldova, și a depistat că aceasta poate deveni un pericol real la adresa securității naționale.

Yandex Go este cea mai utilizată platformă de taxi din Republica Moldova. Lansată în 2017, platforma rusească a reușit foarte rapid să cucerească piața moldovenească. 

Astăzi, străzile Chișinăului sunt invadate de mii de taxiuri Yandex. Conform estimărilor Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, pe platforma Yandex Go sunt operate zilnic aproximativ 40.000 de curse, ce reprezintă aproximativ jumătate din toate cursele de taxi din Chișinău. Principalul motiv pentru care oamenii aleg să călătorească cu Yandex este prețul mai mic, în comparație cu celelalte companii de taxi.

Într-o reacție pentru Știri.md, serviciul de presă Yandex Go a declarat că autoritățile ruse nu au acces la datele de călătorie ale utilizatorilor din Moldova.

 Legislația Federației Ruse nu se aplică în cazul afacerilor internaționale ale Yandex Go și a utilizatorilor săi, deoarece aceștia călătoresc și folosesc aplicația în afara Rusiei. 

Compania străină, care prestează serviciul Yandex Go în Moldova, prelucrează datele personale ale utilizatorilor în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cu standardele GDPR și, de asemenea, asigură toate drepturile acordate persoanelor vizate.

Anterior s-a raportat, de asemenea, că serviciul de taxi al grupului Yandex continuă să funcționeze în Finlanda și este în dialog cu autoritățile de reglementare europene.

Vedeți întreaga investigație aici. 

Support Ukraine