Fiat prezintă noua generație Doblo, care primește un motor electric și autonomie de 280 km

Acum 1 an, 10 luni - 11 Iunie 2022, autoexpert
Fiat prezintă noua generație Doblo, care primește un motor electric și autonomie de 280 km
Pe lângă celebrele Volkswagen Caddy și Renault Kangoo și Citroen Berlingo, unul dintre cei care ar face parte din topul clasamentului de cele mai bune modele comerciale este Fiat Doblo.

Acum, după peste 12 ani de când Fiat a prezentat ultima generație Doblo, italienii readuc modelul comercial în lumina reflectoarelor și prezintă a treia generație. Acesta primește noutăți de ordin tehnic și estetic, preluând limbajul folosit de noile modele din Alianța Stellantis. Aici vorbim despre faptul că Doblo împărtășește aceeași arhitectură cu: Citroen Berlingo, Peugeot Rifter, Opel Combo Life și Toyota ProAce City Verso. Cel din urmă a fost dezvoltat de către niponi în colaborare cu Stellantis.

Anume din acest motiv, la capitolul design, Doblo arată aproape identic cu modelele menționate mai sus, însă se diferă printr-o bandă luminoasă care unește farurile LED. La fel, clienții vor putea savura culoarea albastră exclusivă și jantele de 16 inch, disponibile în versiunea de pasageri. 

Printre toate noutățile, menționăm poate cea mai principală. Pe lângă motoarele diesel și benzină din gamă, avem în premieră o versiune full electrică. Aceasta va fi disponibilă în varianta de transport pasageri și se va numi E-Doblo. Ulterior, motorul electric va putea fi ales și pe varianta marfară. 

Propulsorul electric dezvoltă 136 de cai putere și 260 Nm. Bateria are o capacitate de 50 de kWh și oferă o autonomie de peste 280 de kilometri în regim WLTP. Viteza maximă pentru versiunea electrică este limitată electronic la 130 de km/h, iar bateria poate fi încărcată până la 80% în 30 de minute la o priză de 100 de kW. 

La interior, noul Doblo este asemănător cu celelalte modele din Alianță. Noul E-Doblo este echipat cu un instrumentar digital, un ecran central de 8 inch pentru sistemul multimedia și oglinda retrovizoare digitală Magic Mirror, cu o diagonală de 5 inch. Aceasta poate reda unghiul mort, precum și imagini redate de camera pentru marșarier. Tot aici avem locuri pentru 5 persoane, iar bancheta poate fi rabatată complet pentru un spațiu de încărcare mai mare.

Noul Fiat Doblo integrează 17 sisteme de asistență, printre care: un sistem pentru recunoașterea semnelor de circulație, frânare de urgență automată, asistent pentru păstrarea benzii de rulare și avertizare oboseală șofer.

La fel, este disponibil și un head-up display, alături de alte dotări opționale. Printre acestea, se remarcă Magic Top, un plafon panoramic cu spații de depozitare. Magic View aduce o cameră cu o rază de 180 de grade pentru parcare, iar cei care aleg Magic Window vor putea deschide geamul din spate separat de ușa portbagajului. Nu în ultimul rând, avem și dotarea Magic Plug, care permite alimentarea unui frigider sau a unei unelte de lucru cu ajutorul prizei de încărcare.

Varianta de transport marfă, numită Doblo Van, este disponibilă cu un ampatament scurt sau lung și în trei versiuni: Van, Crew Cab și Combi. Modelul cu ampatament scurt poate acomoda marfă cu o lungime de până la 3.4 metri, iar cel cu ampatament lung poate primi marfă cu o lungime maximă de 4.4 metri. Pentru modelele cu motoare termice, greutatea maximă de încărcare este de 1000 de kilograme, iar pentru cea electrică, greutatea maximă este de 800 de kilograme.

Modelul mai beneficiază și de sistemul Grip Control System, care permite o tracțiune mai bună în zonele cu aderență scăzută.

Support Ukraine