Igor Postu, șeful Secției de Monitorizare a Traficului Rutier din cadrul INSP, a fost intervievat de curând la radio și TV, ocazie prin care s-au relatat cele mai noi informații pe care trebuie să le cunoască orice conducător auto care a încălcat sub camerele de supraveghere. Ascultăm cu atenție!
Camerele de supraveghere din sistem (care au integrate și radare) sunt utilizate exclusiv pentru a monitoriza traficul rutier și pentru a identifica încălcările generatoare de accidente. Active în prezent sunt camere în 35 de intersecții din municipiul Chișinău. La nivel național mai există 25 de posturi de supraveghere. Într-un an calendaristic, toate camerele pot fixa peste 630.000 de încălcări.
Când o încălcare este detectată se pornește o procedură contravențională. Proprietarul vehiculului primește o scrisoare de notificare prin aviz recomandat. Dacă proprietarul nu se prezintă la poliție în termen de 60 de zile pentru a-și recunoaște vina, i se va emite un proces verbal și va fi obligat să plătească o amendă. În cazul în care proprietarul nu plătește amenda, dosarul va fi trimis executorului judecătoresc, care poate lua măsuri împotriva proprietarului pentru a recupera banii.
Informație importantă pe final: din această vară, termenul de prescripție pentru a plăti amenda a crescut de la un an la 1.5 ani (18 luni consecutive)! Respectiv există mai multe șanse ca rău-platnicii să fie prinși în trafic cu amenzi neachitate (și să fie impuși să le plătească pe loc) sau să dea ochii cu executori judecătorești.
ştiri asemănătoare