Aprobat în lectură finală: înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi făcută cu utilizarea live-scanerelor

Acum 1 an, 9 luni - 18 Iulie 2022, bizlaw
Aprobat în lectură finală: înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi făcută cu utilizarea live-scanerelor
Înregistrarea dactiloscopică a șoferilor va fi efectuată doar cu ajutorul unor dispozitive numite ”live-scanere”. În cadrul ședinței plenare din 15 iulie deputații au adoptat un proiect de lege care prevede simplificarea procedurii de înregistrare dactiloscopică a șoferilor.

Astfel, amprentele vor fi preluate cu ajutorul unui dispozitiv, fiind eliminată procedura de utilizare a tușului dactiloscopic. Datele vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat ”Registrul de stat dactiloscopic”, care va fi gestionat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice.

Sisteul informațional automatizat de identificare dactiloscopică AFIS, în valoare de 2,7 milioane de euro, a fost obținut în 2015 de Ministerul Afacerilor Interne. Acesta oferă posibilități vaste de sistematizare, prelucrare și preluare în format digital atât a amprentelor papilare, cât și a celor palmare.

Potrivit autorităților, până în prezent, în Registrul de stat dactiloscopic nu a fost înregistrată nicio informație dactiloscopică în privința conducătorilor auto din cauza lipsei de instrumente modern care să permit acest lucru.

Proiectul aprobat poate fi consultat aici.

Support Ukraine