ANTA a lansat procedura de evaluare a parcului de vehicule pentru solicitarea cotei autorizațiilor CEMT 2023

Acum 1 an, 8 luni - 23 August 2022, bizlaw
ANTA a lansat procedura de evaluare a parcului de vehicule pentru solicitarea cotei autorizațiilor CEMT 2023
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a anunțat lansarea procedurii de evaluare a parcului de vehicule deținute de către operatori de transport, în vederea respectării prevederilor necesare ce țin de procesul de solicitare a cotei autorizațiilor multilaterale CEMT pentru anul 2023.

Solicitările din partea statelor membre în cadrul sistemului autorizațiilor CEMT pentru acordarea cotei de autorizații CEMT de bază se transmit anual în adresa Forului Internațional de Transport (FIT), conform necesităților parcului de vehicule național. Cota de bază acordată anual Republicii Moldova constituie 150 autorizații CEMT. 

Analiza inițiată presupune evaluarea cerințelor tehnice și de siguranță ce corespund categoriei EURO a autovehiculelor, condițiile obligatorii referitor la constituirea parcului eligibil, criteriile de eficiență a utilizării autorizațiilor. Procedura de evaluare va oferi informații ample despre necesitățile reale privind cota autorizațiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova pentru anul viitor și va facilita gestionarea și utilizarea mai eficientă ale acesteia de către transportatori.

Totodată, potrivit ANTA, datorită solicitărilor și eforturilor depuse pentru susținerea operatorilor de transport moldoveni, în contextul dificultăților actuale cu care se confruntă aceștia, statele membre FIT au decis acordarea Republicii Moldova pentru anul 2023 a unei Cote Speciale de 50 autorizații CEMT de bază, care conform coeficienților de multiplicare vor fi transformate în autorizații pentru camioane EURO V și EURO VI.

Astfel, cota de bază acordată Republicii Moldova pentru anul 2023 va constitui 200 autorizații CEMT.

Support Ukraine