Un șofer a demonstrat în instanță că i-a ieșit alcoolemia pozitivă dupa ce s-a șters cu șervețele umede la gură

Acum 1 an, 10 luni - 7 Iunie 2022, bizlaw
Un șofer a demonstrat în instanță că i-a ieșit alcoolemia pozitivă dupa ce s-a șters cu șervețele umede la gură
Victimă a unui accident, un şofer din Iași a fost amendat şi a rămas şi fără carnet pentru consum de alcool, deşi nu băuse nicio picătură. Situaţia s-ar fi putut lămuri din prima zi, dar după aproape un an, încă nu a fost tranşată de justiţie, scrie ziaruldeiasi.ro.

În dimineaţa zilei de 1 iunie a anului trecut, bărbatul se afla la volanul unui BMW când a fost izbit din spate de o Skoda şi propulsat în maşina din faţă. Toţi şoferii implicaţi în accident erau în culpă, aflându-se pe linia de tramvai, motiv pentru care şi bărbatul a fost sancţionat cu avertisment şi două puncte de penalizare.

Poliţiştii i-au solicitat şoferului să sufle şi în etilotest, aparatul indicând o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,06‰. Bărbatul a protestat, susţinând că nu consumase deloc alcool în ziua respectivă, apreciind că urmele de alcool ar putea proveni de la şerveţelele umede cu care se ştersese de sânge după accident. I s-au recoltat mai târziu probe biologice, expertiza stabilind dimpotrivă lipsa totală a alcoolului în sânge. Cu toate acestea, șoferul a fost sancţionat şi pentru conducere sub influenţa alcoolului, cu o amendă de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile. Ca urmare, şoferul s-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal de contravenţie.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au verificat în primul rând temeinicia procesului-verbal, constatând că acesta fusese întocmit corect şi cuprindea toate detaliile necesare pentru stabilirea faptelor. În schimb, judecătorii au constatat că sancţiunea aplicată pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică, deoarece în rezultatul analizei toxicologice, petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest.

Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, ca şi de suspendarea dreptului de a conduce. Avertismentul şi punctele de penalizare pentru oprire neregulamentară au fost menţinute. De altfel, nici şoferul nu le contestase. Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. 

Support Ukraine