Un motociclist, surprins circulând cu un copil în rol de pasager, a stârnit discuţii intense în Moldova

Acum 8 luni, 1 săptămână - 24 August 2023, Piata Auto
Un motociclist, surprins circulând cu un copil în rol de pasager, a stârnit discuţii intense în Moldova
Un motociclist, surprins ieri pe strada Albişoara din Chişinău cu un copil drept pasager pe şaua motocicletei sale, a stârnit discuţii aprinse în mediul online din Moldova, din cauza riscurilor de siguranţă pe care acesta le-ar fi creat pentru pasagerul său.

Pe de o parte, unii indicau faptul că ambii au căşti de protecţie, ba chiar micuţul are o cască potrivită mărimii sale şi prin urmare ar fi protejat. Se poate observa şi un costum cu protecţie sporită pentru coloana vertebrală pentru motociclist, deci e clar că acesta are o înţelegere mai avansată despre protecţia necesară pe o motocicletă. Iar la un condus mai domol cu pasagerul din spatele său, acesta ar putea să reuşească să-şi ţină pasagerul în siguranţă, mai spuneau unele păreri.

De cealaltă parte, alţii calificau acţiunea motociclistului drept una iresponsabilă faţă de siguranţa copilului său, întrucât acesta ar fi supus unui risc enorm prin acest fel de a călători. O situaţie de accident în care motociclistul nici măcar n-ar fi de vină, ar putea sfârşit trist, pe lângă faptul că mulţi îşi făceau griji despre cât de bine se poate ţine acesta în mers, pentru a nu cădea.

Ei bine, regulamentul circulaţiei rutiere din Moldova interzice, de fapt, transportarea copiilor de până la 12 ani pe motocicletă, atât pe şa, cât şi într-un eventual ataş. E o normă care derivă şi din interdicţia de a transporta copiii de până la 12 ani în maşină fără un scaun special, adaptat vârstei, fiind adoptată simultan, întrucât se considera că, dacă un copil e considerat în risc pentru siguranţa sa într-o maşină fără scaune şi centură, atunci riscul e cu atât mai mare pe o motocicletă. După atingerea vârstei de 12 ani, copii pot fi pasageri pe motociclete, având cască de protecţie.

Support Ukraine