Trei ani de la apariţia primei benzi pentru transportul public în Capitală

Acum 1 an - 13 Aprilie 2023, stiri.md
Trei ani de la apariţia primei benzi pentru transportul public în Capitală
La mijlocul lunii mai se împlinesc trei ani de când în Chişinău a început a se implementa conceptul de bandă dedicată transportului public şi de când a apărut prima, cea de pe strada Puşkin. De atunci şi până în prezent reţeaua s-a extins considerabil şi urmează să se extindă pe mai multe străzi din capitală.

Una însă nu s-a schimbat: sute de şoferi continuă să se deplaseze pe acestea, chiar dacă nu mai au dreptul să o facă (cu mici excepţii), abuzând cu orice ocazie posibilă.

Toţi cei care aleg să circule pe benzile dedicate pentru a scăpă mai repede de ambuteiaje trebuie să ştie că o fac sub propriul risc. Echipaje de poliţie nu stau mereu să monitorizeze încălcările, însă când le observă e neplăcut, pentru unii chiar dureros în ce priveşte cheltuiala neprevăzută. Ieri dimineaţă mai mulţi conducători auto care se deplasau pe strada Ion Creangă au avut noroc, însă acesta nu va fi mereu de partea lor.

Amintim că indicatorul 5.43 „Drum cu bandă rezervată vehiculelor de rută” interzice expres circulaţia, precum şi oprirea altor vehicule pe această bandă. Potrivit Codului Contravenţional, nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră se sancționează cu amendă de la 750 la 1.500 de lei şi cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, iar dacă încălcarea a generat o situaţie de accident de circulaţie – cu amendă de la 2.100 la 3.000 de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Support Ukraine