Tendințe noi în preferințele hoților de piese auto din Moldova! Au lăsat un Prius fără catalizator

Acum 4 ani, 2 luni - 13 Februarie 2020, autoblog
Tendințe noi în preferințele hoților de piese auto din Moldova! Au lăsat un Prius fără catalizator
Modelul hibrid Toyota Prius este din nou victima hoţilor de piese auto din ţara noastră.

Dacă până în prezent am asistat la diferite cazuri de extragere „forţată" a bateriilor, părţilor componente a planşei de bord din habitaclu sau a acelorași oglinzi retrovizoare exterioare, de această dată infractorii au găsit cum să profite de un alt „deliciu".
Şi nu este pentru prima dată. Cel puţin un caz a mai fost semnalat acum câteva săptămâni, însă acesta nou este un semn clar că va deveni o tendinţă pentru că undeva există o cerere. Dar unde, chiar şi poliţiei îi este dificil să afle.

În sectorul Botanica al capitalei, posesorul unei Toyota Prius şi-a găsit maşina peste noapte cu sistemul de evacuare a gazelor de eşapament la pământ. Acesta a fost tăiat pentru ca hoţul să extragă aşa-numitul catalizator sau cum este el denumit în termeni tehnici – convertizor catalitic.

Dacă este să analizăm din punct de vedere tehnic, un catalizator este o piesă ce provoacă o reacție chimică. În mare parte acest lucru se aplică și în cazul unui catalizator auto, dar acesta se folosește de substanțele chimice pentru a putea converti gazele nocive în urma arderii combustibilului de motor în gaze mai puţin nocive înainte de a fi eliberate în atmosferă.

Măsurile împotriva poluării sunt destul de drastice în unele ţări din occident, deci aceste substanțe nocive nu trebuie să ajungă în aer. Majoritatea autoturismelor din ziua de astăzi sunt dotate cu astfel de catalizatoare, însă în ţări precum este Republica Moldova unii preferă să le elimine pentru că nu există restricţii de emisii şi nu este nimeni care să verifice asta, cel mai des cu scopul de a „debloca" o putere suplimentară a motorului.

Acești catalizatori chimici sunt în mare parte compuşi din metale precum platina, rodiul și paladiul, însă să nu vă așteptați să găsiți cantități surprinzătoare de platină sau alt metal prețios deoarece pentru un catalizator auto sunt suficiente câteva grame. Hoţii din Moldova au început să le caute deoarece sunt scumpi ca piese de schimb: minim 500-600 de euro bucata!

Support Ukraine