Taxele pentru importul mașinilor diesel ar putea crește, iar cele pentru hibrid vor scădea, de anul viitor

Acum 1 an, 1 lună - 14 Decembrie 2021, bizlaw
Taxele pentru importul mașinilor diesel ar putea crește, iar cele pentru hibrid vor scădea, de anul viitor
Taxele pentru importul mașinilor diesel vor crește cu 50 la sută de anul viitor.

Un grup de deputați au elaborat un proiect de lege prin care se propune revenirea la regimul fiscal din anul 2019 pentru motoarele de tip hibrid prin micșorarea cotei de acciz cu 50%, precum și ridicarea pragului cotei de acciz cu 50% pentru toate vehiculele, având doar motor cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semidiesel).

Astfel, deputații propun ca cota accizei pentru toate vehiculele având motor cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semidiesel) să se majoreze cu 50% în funcţie de termenul de exploatare şi capacitatea cilindrică.

În același timp, se propune revenirea cotei accizei anului 2022 pentru importul mașinilor hibrid la nivelul anului 2019, adică reducerea de 50% în loc de 25% cum a fost introdus pentru anul 2020. Autorii inițiativei susțin că urmare a acestei intervenții importul de automobile cu motor hibrid a coborât drastic, fiind clar că cetățenii preferă alte opțiuni din considerente pur financiare. Urmare a intervenției din anul 2019, motorul de tip hibrid a devenit neatractiv din punct de vedere financiar. Drept urmare, motoarele de tip mai ecologic nu sunt suficient de atractive, iar stimulentele fiscale încurajează cetățenii să opteze pentru motoare mai poluante, cum ar fi motoarele cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semidiesel).

Support Ukraine