Importul unui automobil ar urma să fie scutit de taxe în Moldova, pentru cei din diaspora care vor să revină cu traiul în ţară

Acum 1 an, 11 luni - 30 Aprilie 2022, Piata Auto
Importul unui automobil ar urma să fie scutit de taxe în Moldova, pentru cei din diaspora care vor să revină cu traiul în ţară
Preşedinta Maia Sandu a anunţat astăzi că a transmis parlamentului Republicii Moldova un proiect de lege, care prevede acordarea mai multor facilităţi fiscale cetăţenilor Moldovei care s-au aflat în afara ţării şi vor să revină cu traiul în ţară.

Printre aceste facilităţi se include şi scutirea de taxe vamale la importul unui automobil.

Astfel, conform proiectului, scutirea de taxe la importul unui automobil va fi aplicabilă cetăţenilor care s-au aflat în afara ţării minim 36 de luni din ultimele 48 luni. Maşina trebuie să fie proprietate personală şi, cel mai probabil, importul fără taxe va fi însoţit de obligativitatea de a o ţine în proprietate o anumită perioadă, fără dreptul de a o vinde imediat, evitându-se speculaţiile. Astfel, cei care cu adevărat aveau un automobil cumpărat pe care-l exploatau, spre exemplu, în Germania sau Italia, sau oricare altă ţară unde cetăţeanul îşi avea reşedinţa, vor putea acum să-l importe în Moldova şi să continuă să-l exploateze aici, perfectând importul fără taxe şi înmatriculându-l cu plăcuţe ale Republicii Moldova.

Pentru acordarea acestei facilităţi, cetăţenii solicitanţi vor depune o cerere, însoţită de acte confirmative. Pentru a intra în vigoare această prevedere, legea trimisă la parlament de preşedinţie urmează să treacă prin toate procedurile birocratice şi să fie ulterior votată de parlament.

Support Ukraine