Programul va avea o durată de 20 de ore, se va realiza în timp de zece zile lucrătoare și va costa 4.000 de lei. Banii vor fi plătiți de către persoana prinsă în stare de ebrietate la volan. Modificările au fost aprobate ieri de către Guvern.
Autoritățile menționează că în cazul în care persoana nu va avea mijloacele financiare suficiente, aceasta îl va responsabiliza și îl va determina să se angajeze în câmpul muncii sau să economisească banii necesari pentru achitarea programului.
La formarea tarifului s-a luat în considerare necesitatea acoperii cheltuielilor pentru închirierea încăperilor pentru derularea programelor, achitarea serviciilor comunale, procurarea rechizitelor de birou, eliberarea certificatelor de absolvire a programului. De asemenea, persoanele care vor implementa programele probaționale vor beneficia de o motivare financiară suplimentară.
În opinia autorilor proiectului, tariful de 4.000 de lei este proporţional realităţilor socio-economice din Republica Moldova. De asemenea, aceștia menționează că pericolul social care poate fi cauzat de persoanele care șofează în stare de ebrietate este cu mult mai mare decât tariful stabilit.
Conform prevederilor promovate de către Executiv, Programul probațional antialcoolic şi antidrog va trebui obligatoriu frecventat pentru redobândirea dreptului de a conduce mijlocul de transport.