Republica Moldova va primi transportoare blindate elveţiene Piranha din partea Germaniei

Acum 1 an, 3 luni - 11 Ianuarie 2023, Piata Auto
Republica Moldova va primi transportoare blindate elveţiene Piranha din partea Germaniei
Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunţă că Armata Naţională urmează să primească un lot de transportoare blindate Piranha din partea guvernului Germaniei. Primele unităţi vor sosi în ţară deja mâine, 10 ianuarie.

Comunicatul ministerului nu specifică nici numărul exact de unităţi, nici dacă aceste blindate sunt noi sau din cele care au servit deja în forţele armate ale altor ţări. Am încercat să contactăm departamentul de presă al Ministerului Apărării, dar nimeni nu a răspuns la cele două numere de contact ale acestuia.

Piranha e un transportor blindat conceput şi produs de compania Mowag din Elveţia, intrând în producţie în anul 1972 şi ajungând în prezent deja la generaţia a 5-a. Întrucât nu ştim dacă blindatele oferite Moldovei sunt noi sau nu, nu putem şti nici cărei generaţii aparţin acestea. Versiunea standard a transportorului, cea mai răspândită, are tracţiune 8x8, dar există şi versiuni 6x6 şi 4x4.

Apropo, România a achiziţionat anterior asemenea vehicule noi Piranha 5 din Elveţia, 36 fiind fabricate iniţial în Elveţia, după care a fost agreată punerea în producţie locală a acestora la fabricile Romarm.

Transportoarele blindate, oferite de guvernul Germaniei acum Moldovei sunt livrate în baza unui acord semnat încă în octombrie 2021, ca parte a obiectivului de modernizare a capacităţii Armatei Naţionale din Republica Moldova. Transportoarele vor fi utilizate preponderent în instruirea militarilor moldoveni care participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii, se spune în comunicatul Ministerului Apărării.

Support Ukraine