O astfel de inițiativă legislativă, propusă de preşedintele Maia Sandu, va fi analizată într-o ulterioară şedinţă de Parlament.
Scutirea totală de la plata drepturilor de import pentru introducerea bunurilor de uz personal sau, după caz, a unui mijloc de transport auto (per familie sau per persoană necăsătorită) se va acorda cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:
În cazul introducerii mijloacelor de transport auto cu capacitatea cilindrică a motorului mai mare de 2.000 cm3, dar mai mică de 3.000 cm3, persoana fizică va achita drepturile de import în mărime de 50% din valoarea acestora.
Ulterior, beneficiarii facilităților fiscale și vamale NU VOR PUTEA vinde, dona, pune în gaj, transmite în arendă, locațiune, comodat, leasing, uzufruct sau altă formă de dare în posesie sau folosință bunurile respective pe o perioadă de cel puțin doi ani de la introducerea acestora pe teritoriul Republicii Moldova!
În cazul în care aceste bunuri se vor înstrăina în interiorul termenului de doi ani de la introducerea acestora în țară, sumele TVA, accizele, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se vor calcula şi se vor achita de către beneficiar, din valoarea în vamă a bunurilor şi/sau din capacitatea cilindrică a motorului la data importului, conform prevederilor art. 1275 din Codul Vamal.
Prezentele scutiri vor putea fi solicitate și acordate doar o singură dată! Dacă va trece de votul Parlamentului, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
ştiri asemănătoare