Moldova: Maşinile şoferilor care le conduc în stare de ebrietate ar urma să fie confiscate definitiv

Acum 4 ani, 1 lună - 6 Februarie 2020, autoblog
Moldova: Maşinile şoferilor care le conduc în stare de ebrietate ar urma să fie confiscate definitiv
Autovehiculele conduse de şoferii care se află în stare de ebrietate în spatele volanului ar urma să fie confiscate de stat, pe viaţă!

Declaraţia a fost făcută de actualul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit oficialului, la ora actuală are loc pregătirea unui proiect de lege cu propuneri în vederea modificării legislaţiei în acest sens.

Ministrul Voicu consideră că această formă de pedeapsă aspră, dintre alte câteva, va avea un efect garantat pentru că, condusul în stare de ebrietate va fi „recalificat" din contravenţie în infracţiune, indiferent dacă şofatul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor narcotice are careva urmări grave sau nu!

După procesul de confiscare şi documentare, automobilele care vor fi luate cu „forţa" de către autorităţi vor fi vândute prin licitaţii publice. Fiind într-o fază de concept, membrul Guvernului nu a putut oferit deocamdată mai multe detalii.

Aşteptăm ca declaraţiile să devină realitate şi vorbele să devină fapte. În plus, ne-am bucura ca periodic sau anual să fie făcută publică o statistică despre câte maşini vor fi eventual confiscate. Ne exprimăm speranţa că din lista persoanelor care vor rămâne fără proprietate să facă parte şi persoane cu influenţă, nu doar „muritori de rând".

Amintim că o idee similară a fost discutată pentru a fi pusă în practică şi de Guvernul anterior. De asemenea, în prezent în privinţa şoferilor găsiţi în stare de ebrietate se aplică prevederile unui nou model de reeducare a acestora, parte a pachetului de legi anti alcool, aprobat încă în 2018 de Guvernul Filip. Potrivit documentului, cei care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Astfel, dacă li s-a suspendat dreptul de a conduce, aceştia îşi pot recupera permisul de conducere doar după ce participă la programul Drink and Drive. 

Support Ukraine