Proprietarii maşinilor înmatriculate în alte state, care vor dori să-şi perfecteze importul ...

Acum 6 luni, 4 săptămâni - 29 Septembrie 2023, Piata Auto
Proprietarii maşinilor înmatriculate în alte state, care vor dori să-şi perfecteze importul ...
Proprietarii maşinilor înmatriculate în alte state, care vor dori să-şi perfecteze importul cu reducere în Moldova, vor achita vinieta retroactiv în mărime mai mică

În luna aprilie a acestui an, a fost anunţat un proiect de lege care permitea perfectarea importului în Moldova al maşinilor înmatriculate în alte state, care fuseseră introduse în ţară de către cetăţenii Moldovei până la 1 ianuarie 2023, cu o reducere uriaşă de 70%, rămânând ca proprietarii să achite doar 30% din accizele de import.

Mulţi din cei care au încercat să beneficieze de noua lege au aflat, însă, că trebuie să achite retroactiv toate perioadele în care nu avuseseră vinieta achitată. Iar acum acest fenomen va fi limitat printr-un amendament.

În mod normal, toţi cei care introduc în ţară asemenea vehicule, au în primul rând perioadă limitată de aflare, iar în al doilea rând trebuie să cumpere viniete pentru toată perioada aflării în ţară, cumpărarea putând fi făcută şi online. Doar că multe asemenea maşini circulau cu vinieta expirată, sau o cumpărau doar periodic, având şi perioade lipsă. Când proprietarii mergeau la serviciul vamal să perfecteze importul cu reducere, li se dădea tot istoricul vinietelor active şi inactive şi li se solicita plata vinietei pentru perioadele în care ea nu fusese achitată.

O măsură oarecum logică, dacă tot se beneficia de introducerea temporară în ţară, dar unii proprietari spuneau că nu achitaseră vinieta pentru că nu circulaseră în acea perioadă cu maşina. Iar alţii pur şi simplu erau nemulţumiţi că sunt impuşi să achite retroactiv o taxă.

Acum guvernul a decis să avizeze pozitiv un amendament, prin care să limiteze perioada maximă a achitării retroactive a vinietei la 90 zile. Deci, chiar dacă s-au acumulat mult mai multe zile neachitate anterior, se va plăti doar vinieta pentru ultimele 90 zile, iar după asta se va putea perfecta importul. Guvernul îşi motivează decizia prin faptul că legea a adus anterior încasări la buget din contul procedurilor de import şi bugetul ar beneficia mai mult din importul de alte maşini, decât din recuperarea vinietei.

Pe lângă asta, a fost extins cu încă 2 ani, până în octombrie 2025, termenul de acţiune a legii prin care cei care revin acasă din diaspora pot să-şi importe cu facilităţi o singură maşină, pentru uz personal.

Support Ukraine