Primăria Leova nu va semna actele de recepție a lucrărilor drumului Leova-Bumbăta, „cel mai scump drum construit vreodată în Moldova”, până la finalizarea investigației penale

Acum 2 luni, 1 săptămână - 25 Iunie 2024, ziua
Primăria Leova nu va semna actele de recepție a lucrărilor drumului Leova-Bumbăta, „cel mai scump drum construit vreodată în Moldova”, până la finalizarea investigației penale
Primăria Leova nu va semna procesul-verbal de recepție a lucrărilor de construcție a drumului către punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, până la finalizarea investigației inițiate de Procuratura Anticorupție (PA) pe acest caz. Declarația a fost făcută de primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.

După ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat despre finalizarea lucrărilor de amenajare a punctului Leova – Bumbăta, primarul orașului Leova Alexandru Bujorean, declară că administrația publică locală (APL), care, potrivit legii, trebuie să participe la recepția lucrărilor, nu poate contrasemna un proces-verbal de recepție a unui obiectiv „asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia”.

„Recepția la terminarea lucrărilor pentru construcția drumului către PTF Leova-Bumbăta, a avut loc fără reprezentanții Primăriei Leova. Noi nu putem contrasemna un proces verbal de recepție a unui obiectiv asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia. În acest sens, Primăria Leova și-a rezervat dreptul de a nu participa în comisia de recepție la terminarea lucrărilor, până la finalizarea investigației și prezentarea dovezilor plauzibile ca la construcția acestui obiect important de infrastructură națională, nu au avut loc delapidări de fonduri publice”, a anunțat primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean pe Facebook.
Primarul orașului Leova susține că nu va semna documentele aferente procesului de recepție până la emiterea unei decizii pe marginea cauzei penale inițiate de Procuratura Anticorupție pe acest caz.

„Ținem să precizăm că orice recepție la terminarea lucrărilor, trebuie și poate avea loc conform procedurilor stabilite de HG nr. 285 din 23.05.1996, cu participarea membrilor din oficiul ai comisiei, inclusiv care reprezintă APL, pe teritoriul căreia a fost efectuată lucrarea. În acest sens, ne rezervăm dreptul de a contesta legalitatea procesului de recepție și a nu participa la acesta, până la verificarea documentației tehnice, a devizelor de cheltuieli aferente contractului de execuție și a documentației aferente, dar și până la emiterea unei decizii pe marginea cauzei penale inițiate de Procuratura Anticorupție pe acest caz”, a mai scris Bujorean.
Nu este pentru prima dată când primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, lansează acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta. Oficialul a sugerat că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat marți, 19 iunie, că lucrările de amenajare a punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, a drumului de acces și a parcării pentru camioane au fost finalizate.

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, Procuratura Anticorupție a inițiat o investigație privind pretinsele acțiuni ilegale în cazul construcției drumului de acces Leova-Bumbăta. Ulterior, un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub acuzare, fiind învinuit de corupție.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la peste 250 de milioane de lei. Fiecare kilometru de drum a costat bugetul public circa 3,5 milioane de euro, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Administrația de Stat a Drumurilor se află în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În perioada de implementare a proiectului construcției drumului Leova-Bumbăta, ministerul era condus de Andrei Spînu. Procuratura Anticorupție a pornit procesul penal pe acest caz în decembrie 2023.

Support Ukraine