Posesorii de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care nu vor achita vinieta, riscă sancțiuni și interdicții

Acum 1 lună, 4 săptămâni - 30 Ianuarie 2023, bizlaw
Posesorii de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care nu vor achita vinieta, riscă sancțiuni și interdicții
Din 10 ianuarie, toți posesorii de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, inclusiv și cetățenii din Ucraina care au intrat pe teritoriul țării sau care au tranzitat-o din Ucraina în perioada 27.02.2022-10.01.2023, sunt obligați să achite vinieta după abrogarea unei prevederi care scutea această categorie de obligația de plată.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), vinieta se procură în conformitate cu prevederile Codul Fiscal al Republicii Moldova, nr. 1163 din 24.04.1997 alin. (1) art. 346 (Anexa nr. 2).

ASD precizează că vinieta poate fi achitată la filialele și agențiile băncii B.C.,,Moldova Agroindbank” S.A., la terminalele de plată (QIWI, Paynet, Paymaster și MMPS) dar și online, accesând paginile web www.vinieta.gov.md sau www.evinieta.gov.md, prin intermediul Serviciului Guvernamental de plăți electronice (MPay). 

În cazul completării formularului de plată al vinietei de către operatorii băncii, beneficiarii achită pentru acest serviciu un comision de 7 lei sau 1,5 % din taxa achitată.

Totodată, posesorii de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova inclusiv și cetățenii din Ucraina care au intrat pe teritoriul țării sau care au tranzitat-o din Ucraina în perioada 27.02.2022-10.01.2023,au fost scutiți de plata vinietei (conform pct. 25 din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale nr. 3 din 27 februarie 2022), însă, din 10.01.2023 toți posesorii din această categorie sunt obligați să achite vinieta (a fost abrogată prevederea menționată mai sus prin pct. 11 din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale nr. 55 din 22.12.2022), cu excepția transporturilor de mărfuri/transporturilor rutiere de persoane din statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri bilaterale sau multilaterale. 

ASD atenționează, conform alin. (3) art. 346 Cod Fiscal că: ”În cazul în care pe teritoriul Republicii Moldova se depistează autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova fără vinietă sau se constată că perioada de valabilitate a vinietei a fost depășită, organele abilitate cu funcție de control în transport rutier întocmesc un proces-verbal de constatare a lipsei dovezii achitării vinietei sau privind depășirea perioadei de valabilitate a vinietei, cu aplicarea sancțiunii în conformitate cu prevederile art. 2873 din Codul contravențional, iar Poliția de Frontieră nu va permite ieșirea din țară a mijloacelor de transport respective până nu se va prezenta dovada de achitare a vinietei pentru toată perioada aflării în Republica Moldova și a amenzii aplicate”.

ASD precizează că vinieta constituie o sursă de finanțare importantă și esențială a întreținerii drumurilor locale și naționale, astfel, pe parcursul anului 2022 au fost procurate 621.929 viniete, iar încasările în bugetul de stat au constituit 119.155.448 lei.

Support Ukraine