Din fericire, aceasta nu a fost admisă de Guvern pentru consultări publice.
Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Justiției pentru „a efectua o analiză suplimentară a efectelor obținute ca urmare a măsurilor legislative adoptate anterior”. MAI a propus mai multe amendamente la legislaţie, invocând combaterea imixtiunii în activitatea funcţionarului public cu statut special.
Printre cauzele propuse se enumerau: interzicerea apropierei la o distanță mai mică de 2 metri față de poliţist, fotografierea, înregistrarea video sau audio, sau iluminarea funcționarului public cu statut special, cu excepția documentării nemijlocite de către persoana supusă verificării.
Iniţiativa Ministerului de Interne a fost criticată de societate, invocându-se că „poliţiştii vor fi protejaţi ca ființe sacre” şi că vor spori abuzurile din partea oamenilor legii.
În același timp, oamenii legii insistă că prevederile inițiativei legislative, care au menirea să facă mai eficientă activitatea polițiștilor, protejând totodată drepturile cetățenilor și interesul public, nu au fost înțelese pe deplin și nu au fost reflectate exact în mass-media.
Pentru a remedia acest fapt, IGP declară că va organiza consultări publice pe marginea acestei inițiative legislative, la care sunt invitați reprezentanții societății civile, activiști în domeniul drepturilor omului și toți cetățenii interesați, în cadrul cărora vor fi discutate pe larg propunerile incluse în acest proiect de lege și vom răspunde la toate întrebările apărute. Propunerile de îmbunătățire agreate în cadrul consultărilor vor fi incluse în textul proiectului de lege care va fi expediat spre aprobare Guvernului.
ştiri asemănătoare