Poliția este în căutare de sponsori pentru a procura echipamentul anti-drog necesar testării șoferilor

Acum 6 luni - 15 Mai 2024, tvrmoldova.md
Poliția este în căutare de sponsori pentru a procura echipamentul anti-drog necesar testării șoferilor
Testarea şoferilor la consumul de droguri, de către poliţişti, în momentul stopării vehiculului, bate pasul pe loc. O lege există încă de anul trecut dar poliţia nu dispune și de echipamentul necesar. Reprezentanţii Ministerului de Interne susţin că sunt în căutare de sponsori pentru a procura acest echipament.

Legea a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut și prevede ca şoferii să fie testaţi, pe loc, pentru consumul de droguri, cu un aparat similar celui de testare la alcool. Inspectoratul Naţional de Securitate Publică are doar 10 aparate de testare pe care le-a primit ca donaţie. Echipamentul nu este eficient pentru a permite Poliţiei iniţierea acestei procedure la nivel national.

Viorel Cernăuţeanu, şeful Poliţiei Naţionale: „Cu regret, pot spune că sumele sunt colosale pentru astfel de teste. Dacă vorbim comparativ cu un test la alcoolemie, testul la anti-drog de zeci de ori mai scump decât un test la alcoolemie”.

Conducătorii auto sunt în continuare testaţi pentru consumul de droguri doar în instituţii medicale, iar expertiza durează aproape o lună. Ministerul Sănătăţii are discutii cu cei de la Interne pentru a stabili proceduri eficiente si legale pentru testare si intruirea politistilor dar nu sunt oferite deocamdată detalii.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii: „Este un proiect de decizie şi discutăm acest subiect cu Ministerul Afacerilor Interne şi vom reveni când va exista o concluzie în acest sens”.

Poliţiştii recunosc că numărul celor aflați în trafic sub influenta stupefiantelor este cu mult mai mare decât arată statistica lor. Astfel, testarea ar trebui să înceapă cât mai curând, pentru a proteja cetățenii de pericolul generat de consumul de droguri.

Viorel Cernăuţeanu, şeful Poliţiei Naţionale: „Dacă ar fi ca toţi şoferii supuşi stării de ebrietate, să fie supuşi şi stării narcotice, am certitudinea că vom avea un număr sau un rezultat mult mai mare. Acest lucru nu se materializează sua nu se testează la turaţii maxime, de aceea nici nu avem un număr care ar depăşi starea de ebrietate”.

Adrian Efros, ministrul de Interne: „Suntem în identificarea soluţiilor de finanţare de la bugetul de stat sau prin diferiţi parteneri de dezvoltare pentru a procura acele dispozitive care ne-ar asigura testarea imediată în timpul stopării şoferilor care sunt suspectaţi că au consumat diferite substanţe narcotice. Dorim să ne asigurăm continuitate şi să avem dispozitive necesare pe cel puţin trei ani”.

Potrivit datelor INSP, în fiecare an, doar vreo 30 de şoferi sunt depistaţi drogați la volan.

Support Ukraine