Plăci de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice. Cum vor arăta

Acum 1 lună, 1 săptămână - 16 Februarie 2023, bizlaw
Plăci de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice. Cum vor arăta
Vehiculele electrice vor dotate cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare alba și simboluri (litere și cifre) de culoare verde. Intenția a fost anunțată de Agenția Servicii Publice și va fi aplicată după promovarea de către Parlament a modificărilor la Legea cu privire la eficiența energetică.

Proiectul prevede, inclusiv, popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.

Autoritățile spun că prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi:  Norvegia, China, Marea Britanie, Canada.

Piața globală a vehiculelor electrice  cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 mii de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule.

Trendul poate fi observat și în Republica Moldova. Astfel, în anul 2021 în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1.132 de vehicule electrice și 26.265 vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1.973 vehicule electrice și 31.643 vehicule hibrid.

Support Ukraine