O nouă lege votată în România prevede că şoferii băuţi sau drogaţi rămân fără permis de conducere până la 10 ani

Acum 7 luni - 16 Mai 2024, Piata Auto
O nouă lege votată în România prevede că şoferii băuţi sau drogaţi rămân fără permis de conducere până la 10 ani
O nouă lege a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor din România, prin care se aduc modificări la Codul Penal, impunându-se pedepse mult mai dure şi mai clare şoferilor care sunt prinşi băuţi sau drogaţi, fără posibilitatea de a dispune amânarea executării pedepsei.

Aceştia vor rămâne fără permis de conduce pe o perioadă de până la 10 ani.

Legea a fost iniţiată după un accident grav, produs în luna august a anului trecut în apropiere de localitatea 2 Mai, în care un şofer drogat a intrat într-un grup de tineri, iar doi dintre ei şi-au pierdut viaţa. Legea îl are drept iniţiator pe deputatul Robert Cazanciuc, acelaşi care a iniţiat şi legea Anastasiei, prin care săvârşirea omorului din culpă de către un şofer care a condus fără permis sau a fost sub influenta alcoolului sau a substanţelor psiho-active, se pedepseşte cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei. Deci, cu alte cuvinte, Legea Anastasiei, adoptată anterior, stipula că şoferii care provoacă accidente în care moare cineva, şi au fost în stare de ebrietate, sub influenta drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil, fac neapărat închisoare cu executare, fără şansa unor pedepse blânde de închisoare cu executare.

Acum noua lege vine să completeze codul penal cu pedepse mai dure şi pe partea de prevenire a accidentelor produse de aceeaşi şoferi. Astfel, şoferii prinşi conducând sub influenţa drogurilor sau cu o stare de ebrietate ce se încadrează drept faptă penală în România, adică având 0,80 g/l de alcool în sânge şi mai mult, se vor alege cu interzicerea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 10 ani, fără vreo şansă de a redobândi permisului în decursul celor 10 ani de suspendare.

De asemenea, pedepsele de acest tip nu vor mai putea fi dispuse cu amânarea executării, ca până acum. Anterior, asemenea verdicte erau date celor ce nu aveau antecedente penale, care-şi dădeau acordul pentru muncă în folosul comunităţii. Acum instanţele de judecată nu vor mai putea da asemenea decizii, legea nouă stipulând doar executarea imediată a pedepsei prin suspendarea permisului.

În România, în 2023 au fost documentate 8.368 cazuri de condus sub influenţa băuturilor alcoolice la nivel de faptă penală şi alte 16.780 cazuri la nivel contravenţional, deci peste 25 mii cazuri în total. Pe lângă asta, în acelaşi an 2023 au fost documentate şi 3.699 infracţiuni de condus sub influenţa substanţelor psihoactive. În anul 2023, peste 1.540 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe drumurile României.

Concentraţia de 0,80 g/litru de alcool în sânge, de la care intervine pedeapsa penală în România, este echivalentă cu 0,40 mg/litru de alcool în aerul expirat. În Republica Moldova pedeapsa penală intervine la 0,30 mg/litru alcool în aerul expirat sau 0,60 g/litru de alcool în sânge.

Support Ukraine