O Dacia Duster a poliţiei din Moldova a fost surprinsă cu lacăte false pentru centurile de siguranţă

Acum 1 an - 21 Noiembrie 2023, Piata Auto
O Dacia Duster a poliţiei din Moldova a fost surprinsă cu lacăte false pentru centurile de siguranţă
Lacătul fals pentru centura de siguranţă este una din cele mai absurde şi penibile invenţii din câte se puteau face, întrucât subminează siguranţa elementară a unui automobil, pune în pericol viaţa celor de la bord şi stimulează ignoranţa celor care le folosesc.

Şi dacă uneori asemenea produse se mai găsesc în vânzare, iar unii încă mai consideră că e normal să le folosească, probabil cel mai neaşteptat loc în care ele ar fi folosite e o autospecială de poliţie. În Moldova, însă, se pare că şi asta a fost posibil.

Un trecător din Chişinău a observat o Dacia Duster a poliţiei din Moldova, parcată fără a avea pe cineva în interior, iar pe locurile faţă avea cuplate două asemenea lacăte false pentru centurile de siguranţă. Deci, poliţia, cea care în mod normal ar trebui să propage siguranţa şi să amendeze pentru asemenea încălcări, este în acest caz tocmai cea care adoptă aceste lacăte false.

Probabil, ar putea exista şi păreri care ar spune că uneori, în misiuni foarte rapizi, poliţiştii ar putea avea să nu cupleze centurile de siguranţă, iar maşinile moderne ar continua să-i tot notifice că au centura necuplată. Însă asemenea detalii de notificări se rezolvă de obicei la adaptarea autospecialelor de poliţie, iar ceea ce e aici nu pare o soluţie temporară, ci una permanentă, în care poliţiştii din acest echipaj au decis să nu mai poarte deloc centura.

Am încercat să obţinem un comentariu de la Inspectoratul General de Poliţie faţă de această situaţie. Ofiţerii de presă au rămas şi ei miraţi de acest video de mai jos, dar deocamdată nu ne-au formulat vreo poziţie oficială a instituţiei sau un comentariu la acest video.

UPDATE 15:55: Poliţia a revenit ulterior cu o reacţie, menţionând că, conform punctului 11b din regulamentul circulaţiei rutiere, ofiţerilor aflaţi într-o misiune urgentă li se permite să nu cupleze centura, iar punctul 105 le permite să devieze de la prevederile regulamentului în timpul executării unei misiuni urgente de serviciu. Poliţia a mai menţionat că „nu putem vorbi despre unele riscuri în traficul rutier, întrucât maşina Poliţiei staţiona”. IGP urmeză să stabilească dacă maşina se afla imediat după o misine de serviciu.

Support Ukraine