Noul regim fiscal ar putea duce la abuzuri pe piața auto din Moldova

Acum 10 luni, 1 săptămână - 20 Iunie 2023, stiri.md
Noul regim fiscal ar putea duce la abuzuri pe piața auto din Moldova
De la 1 ianuarie 2025, Moldova intenționează să implementeze o nouă formulă fiscală, utilizată la importul de mașini, care prevede eliminarea facilităților privind TVA.

Inițiativa în cauză privind modificarea sistemului de taxare a automobilelor a fost supusă dezbaterilor publice de către Ministerul Finanțelor.

Autoritățile planifică să modifice procedura de impozitare și devamare a automobilelor importate, astfel încît impozitele să fie achitate în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent.

 Printre altele, în document se propune modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începînd cu 1 ianuarie 2025.  

După cum scrie "Revista economică - Logos Press" în materialul analitic "Proiect de lege controversat: Moldova intenționează să întoarcă piața auto ”cu susul în jos”, dacă va fi aprobată în forma sa actuală, această inițiativă legislativă va crea multe probleme și provocări tuturor participanților de pe piața auto.

Există o mare probabilitate ca în Moldova să apară din nou numeroase abuzuri pe piața auto. 

Importatorii neoficiali, care importă mai mult de 75% din automobile din totalul importurilor, vor scădea activ prețul mașinilor importate. 

A fost foarte greu de luptat împotriva acestui fenomen, nu numai pentru că funcția de ofițer vamal este una dintre cele mai vechi profesii, iar reprezentanții acestei profesii au contribuit întotdeauna la dezvoltarea contrabandei și a schemelor gri. Nu gratuit, desigur. Dar și pentru că există multe scheme "legitime", dar adesea frauduloase, de subestimare a valorii vamale a automobilului (mașină după accident, bătută de grindină, după "inundație", cumpărată în salon după ce a fost folosită pentru un test drive etc., etc.). Aceste scheme ”își așteaptă ceasul” și, cel mai probabil, vor fi reluate imediat după implementarea noii inițiative.

Importatorilor oficiali, în ale căror centre auto lucrează mii de oameni care primesc salarii oficiale, le este imposibil să micșoreze valoarea automobilului în vamă, deoarece prețurile de la producătorul auto, care în niciun caz nu "trișează" cu facturile, sînt ușor de verificat. Drept urmare, dezvoltarea unei piețe auto transparente va fi oprită, iar țara în această problemă se va întoarce cu 20 de ani în urmă.

Support Ukraine