Noi reguli dure pentru automobilele cu numere străine în Moldova: proprietarii maşinilor date la fier vechi vor plăti sume imense

Acum 3 ani, 1 lună - 21 Februarie 2021, Piata Auto
Noi reguli dure pentru automobilele cu numere străine în Moldova: proprietarii maşinilor date la fier vechi vor plăti sume imense
Serviciul Vamal din Republica Moldova a anunţat punerea în aplicare a noilor reglementări privind introducerea în ţară a vehiculelor cu numere de înmatriculare străine, ce vizează mai ales renumitele autoturismele cu plăcuţe de înmatriculare lituaniene sau bulgăreşti, ce încă se mai întâlnesc prin Moldova.

Noi ne-am propus să vă explicăm în termeni simpli, ce înseamnă noile reglementări pentru aceste automobile şi pentru proprietarii lor.

Simplu spus — aceste maşini nu vor mai putea fi transmise de la un deţinător la altul pe teritoriul Moldovei pur şi simplu, nici prin procuri, nici prin moşteniri, nici prin oferiri de comodat, chirie, subchirie, gajare, etc. Până în prezent, moldovenii care aduceau aceste maşini în ţară nu erau proprietarii legali ai lor, ci le foloseau prin tot felul de procuri şi împuterniciri eliberate de un proprietar legal din ţara unde e înmatriculată maşină. Iar când doreau să vândă aceste maşini, de facto se perfectau tot soiul de procuri noi, transmitere în comodat, etc, ca şi cum primul împuternicit îi delega următorului împuternicit aceleaşi drepturi. De facto, se producea o vânzare, sub forma juridică a diverselor forme de transmitere în folosinţă.

Acum, cu noile reguli, doar primul moldovean care aduce în ţară un automobil va avea dreptul să circule cu el o anumită perioadă de timp în baza regulilor generale de acces cu automobile cu orice plăcuţe de înmatriculare în Moldova. Însă acel prim proprietar nu va putea nici într-un fel transmite legal maşina mai departe, decât dacă vine la serviciul vamal şi perfectează importul oficial, legalizat, în Republica Moldova a vehiculului său, cu achitarea accizelor corespunzătoare. De curând, noi am publicat lista completă a noilor accize vamale la importul automobilelor în Moldova, valabilă din anul 2021. Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă şi cu obligarea scoaterii din ţară a vehiculului, însă, cu interdicţiile existente, nici un notar nu are dreptul să perfecteze asemenea procuri, contracte, pentru aceste autoturisme.

Mai există un detaliu important, în situaţia foarte răspândită în care mijlocul de transport nu mai există. Foarte mulţi moldoveni, cândva, au adus aceste automobile în ţară, cu scopul de a circula cu ele o perioadă până se strică de tot, după care le dădeau la fier vechi sau la piese. Respectiv, acum pe numele lor figurează un autoturism introdus în ţară, care nu a fost scos din ţară. Ei bine, cel mai dureros fapt pentru aceşti oameni este că acum ei vor fi obligaţi să meargă la serviciul vamal şi să achite importul maşinii care nu mai există, iar aşa cum ne-am convins din tabelul nou de accize vamale din Moldova, maşinile cu vârste de peste 10 ani au cote uriaşe la import, uneori de peste 100 mii lei şi mai mult, ba chiar în unele cazuri şi de peste 300 mii lei şi mai mult! Vedeţi aici întregul tabel cu mărimea accizelor şi câteva calcule de exemplificare pentru automobile mai vechi de 10 ani.

Support Ukraine