Noi curse de stradă în Chişinău, postate pe Tik Tok. Poate de această dată vor exista dosare penale şi pedepsiri?

Acum 3 ani, 7 luni - 1 Septembrie 2020, Piata Auto
Noi curse de stradă în Chişinău, postate pe Tik Tok. Poate de această dată vor exista dosare penale şi pedepsiri?
Ieri în mediul online din Moldova au apărut noi imagini revoltătoare, în care două automobile se iau la întrecere pe viaductul dintre sectoarele Centru şi Botanica, ajungând până la viteze de peste 180 km/h oră, în oraş, pe un tronson unde viteza permisă e de 70 km/h.

Imaginile au fost postate din nou pe un cont Tik Tok, iar ulterior INSP a venit cu un scurt comentariu, menţionând că-i va identifica pe cei care erau la volanul maşinii şi-i va sancţiona. Dar haideţi să mergem un pic mai departe de aceste declaraţii şi să punem un pic degetul pe rană.

Accidentul teribil din luna mai 2020, de la intersecţia străzilor Ismail şi Ştefan cel Mare, tot dintr-o asemenea pseudo-cursă tâmpită a pornit. Ce a urmat ştim cu toţii. Iar de atunci până astăzi teribiliştii Instagramului s-au tot întrecut în a ne arăta că ei pot goni nepedepsiţi prin Moldova.

Acum o lună, îi îndemnam pe cei de la INSP să dea startul unei operaţiuni Tik Tok şi Instagram, prin care ar fi monitorizat conturi şi grupuri de reţele sociale, dar mai ales prin care ar fi pedepsit asemenea tupeişti şi ar fi făcut publice aceste pedepse, tocmai pentru a-i descuraja pe alţi iresponsabili să repete asemenea episoade. Din păcate, în urma acelor sugestii, poliţia duce doar o muncă de monitorizare şi identificare, pe câţiva şi pedepsindu-i, după cum ne-au informat, dar despre nici o pedeapsă nu s-a anunţat public şi sonor. Oamenii însă au nevoie să vadă şi exemple în care aceşti făptaşi îşi primesc pedeapsa meritată.

Neavând asta, episoadele se repetă, precum acesta. Şi ştiţi, la o analiză mai atentă a video-ului sunt câteva chestii care ne fac să credem că şi aceşti eroi au şansele să scape nepedepsiţi. De ce? Pentru că în filmarea cu planşa de bord a lui Audi, se poate face un stop cadru la un moment dat cu data — care ar fi de 7.9.2019 (mulţumim pentru sugestie, Vadim Ungureanu). Că e corectă acea dată sau nu, nu putem spune. Dar la o eventuală discuţie cu poliţiştii, cei din Audi ar putea invoca multe.

Între timp, antrenarea în asemenea curse de stradă a devenit o încălcare penală în Moldova, care se pedepseşte mult mai dur, până şi la închisoare. Iarăşi, ca să ştii dacă poţi aplica noua lege, trebuie să identifici când a avut loc fapta. Ai putea începe cu invitarea posesorilor acelor două automobile şi sub riscul penalităţii unor depoziţii false, să le ceri să dea detaliile datei şi faptei lor. Să-i identifici maşinile ar fi uşor chiar fără numele de înamtriculare în acest caz — nu sunt prea mult BMW-uri Z4 albe în Moldova din această generaţie, la fel şi Audi S1. Iar paralel, poţi compara datele cu imaginile din trafic, ca să verifici. În fine, poliţiştii ştiu mai bine, dar există aici un mic secret — ieşirea la iveală a acestor imagini acum, le permite lor să deschidă acum dosarul penal, iar în baza lui pot face mult mai multă muncă de investigare, inclusiv cu date de localizare de pe telefonul mobil. Şi chiar dacă vor constata ulterior că încălcarea a avut loc anterior intrării în vigoare noii legi, eventual vor recurge la pedepsirea prevăzută anterior de lege, administrativă.

Poate părea prea complicat pentru unii. Dar aceşti băieţaşi şmecheri, acum, cel mai probabil au aruncat intenţionat acest video în spaţiul public, nu imediat după ce au comis fapta, fiind siguri că vor avea metoda de a eschiva de la răspundere. Ca întotdeauna. Pentru că e greu de demonstrat. Pentru că nimeni nu va depune atâta străduinţă la poliţie, când aceştia au pe capul lor probleme mult mai arzătoare, nu?

Dar poate e nevoie de un dosar penal ca la carte? Poate e nevoie de efortul de a investiga un caz cu instrumente mai avansate, aplicându-le tit-tok-erilor teribilişti câte o sancţiune exact cum prevede legea? Poate astfel se vor mai împuţina aceste goniri absurde prin oraş noaptea?

Şi ca să înţelegi cât de prezente sunt întotdeuana riscurile într-o asemenea pseudo-cursă de stradă, uitaţi-vă în video, chiar la momentul startului. Acolo mai e un Lexus în faţa lor, care a nimerit în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Putea fi el victima unui accident. Putea fi o altă maşină la o altă intersecţie sau de la o ieşire adiacentă din multiplele de pe viaduct, un om de pe trotuar, orice. Pentru că siguranţa e zero la 180 la oră prin oraş.

Iar ca să înţelegeţi cât e de pustie pe dinăuntru toată această defilare a acestor tupeişti cu maşini sport, mai uitaţi-vă o dată la imaginea de mai jos. Omului îi arde indicatorul că merge pe rezerva de combustibil, în timp ce el se antrenează în curse de 180 km/h pe străzile Chişinău...

Spuneţi voi ce credeţi despre istoria asta, despre acest fenomen în general. Credeţi că de această dată poliţia îi va pedepsi pe protagonişti?

Support Ukraine